A nyugati országok belefáradnak Ukrajna támogatásába

A kedden megjelent írásból kiderül, hogy a nyugati országok egyre inkább fáradtnak érzik magukat Ukrajna támogatásában, és a konfliktus mielőbbi megoldását remélik – idézte az oroszhirek.hu Elina Valtonen finn külügyminisztert.

Valtonen elismerte, hogy a figyelem és az erőforrások egy része Ukrajnáról a közel-keleti konfliktusra terelődött.

„Ez a két konfliktus természetesen nagyon is összefügg” – mondta Valtonen a lapnak, anélkül, hogy részletezte volna. „Számunkra, európaiak számára fontos lenne felismerni, hogy ha hagyjuk, hogy Oroszország győzzön Ukrajnában, akkor lényegében véget vetünk elrettentő hatásunk hitelességének” – tette hozzá.

„Van támogatás Ukrajna számára, de mi az, ami elegendő? Ez a kérdés” – mondta a diplomata. „Sok ország szeretné azt gondolni, hiszen különösen a Közel-Keleten várakozó háború miatt jó lenne, ha választ találnánk erre a háborúra”.

A nyugati katonai segélycsomagok az elmúlt hónapokban egyre kisebbek lettek, mivel Ukrajna több nagy támogatója is úgy találta, hogy saját fegyverkészletei egyre fogynak. A szállítások további késedelmét az amerikai kongresszusban zajló belharcok és bürokratikus akadályok okozták.

Kijev figyelmeztette nyugati partnereit, hogy ne essenek áldozatul a „fáradtságnak”, és felszólította őket, hogy továbbra is támogassák Ukrajna háborús erőfeszítéseit.

„Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy két év háború után bárki azt gondolja, hogy „elfáradtunk, veszítsük el a háborút”” – mondta februárban Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó az RFI francia hírügynökségnek.

Elolvasom a cikket