Az őszi szuperélelmiszer segít a rák megelőzésében

A C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag gránátalmát nevezte meg az orvos a fő őszi szuperélelmiszernek. A gránátalma rendszeres fogyasztása az orvos szerint segít a rák, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében. „A rost- és gyümölcssavtartalma miatt a bélműködésre is jó hatással van. Az antocianinok pedig, amelyek a gyümölcs piros színét adják, megvédik a szervezet sejtjeit az oxidatív stressztől” – mondta Binatova – írja a Sports.kz.

Szintén szezonális szuperélelmiszereknek nevezte a rostban és béta-karotinban gazdag sütőtököt, a C-vitamint, B-vitaminokat, magnéziumot, szelént és cinket tartalmazó áfonyát, valamint a homoktövist. Ez utóbbi az orvos szerint cinket, magnéziumot és szelént, valamint oldható élelmi rostot és béta-karotint tartalmaz.

Binatova a szezonális gombákat egyedülálló fehérje-, D-vitamin- és rostforrásnak nevezte. A gombák támogatják a bélműködést, és táplálják a hasznos baktériumokat, valamint antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek védik a szervezetet az öregedéstől.

A fenti élelmiszerek mindegyikét érdemes biotermesztésből szüretelni, hogy betegség, fáradtság és vitaminhiány nélkül vészeljük át az őszi időszakot – zárta gondolatait az endokrinológus.

Elolvasom a cikket