Elmarad a LIBE meghallgatása az elnökségi prioritásokról és a jogállamiságról

MH/MTI
2024. október 16. szerda. 15:41

László András újságíróknak elmondta, hogy a LIBE korábban már jelezte, hogy a csütörtöki, Pintér Sándor belügyminiszter és Tuzson Bence igazságügyi miniszter részvételével tervezett, a magyar elnökségi prioritásokat bemutató meghallgatást egybekötné a jogállamiság magyarországi helyzetéről rendezett vitával. Ez utóbbi azonban Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter hatásköre, akinek az aznapra meghirdetett uniós csúcs miatt az időpont nem volt megfelelő.

A fideszes politikus elmondta, hogy bár a magyar fél nyitott volt bármilyen megoldásra, a LIBE vezetősége elzárkózott a megoldáskereséstől.

László András emlékeztetett továbbá arra, hogy „a LIBE bizottság az, ahol a legtöbb magyarellenes támadást előkészítik”, példaként pedig a migrációval kapcsolatos dossziét említette.

„Egyértelműen nem akarják, hogy Magyarország beszámolhasson az elnökségi programról, sikerekről és egyeztetésekről” – szögezte le.

László András mindazonáltal aláhúzta: a magyar fél továbbra is kész bemutatni programját, „amennyiben a LIBE vezetősége képes túllépni saját kicsinyes politikai játékán”.

Mindemellett azt vetette a bizottság vezetősége szemére, hogy „döntésével nemcsak saját magát, hanem az egész Európai Parlamentet nevetségessé teszi”.

Kérdésre válaszolva a fideszes politikus sikeresnek nevezte a magyar elnökséget, amely, mint mondta, az egész EU számára fontos célokat helyez fókuszpontba, például a versenyképességet.

Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hónapokban már több szakbizottságban megtartották az elnökségi programbemutatók, egyes szakbizottságokban már a strasbourgi plenáris vita előtt. Mint mondta, ennek most sem lett volna semmi akadálya, „ez a LIBE vezetőségének jellemrajza”.

„A magyar elnökség sikeres; nem a magyar elnökséget vagy a prioritásait akarják támadni, hanem kifejezetten Magyarországot” – szögezte le.

Elolvasom a cikket