Bizonyos zöldségfélék fogyasztása segíthet a vérnyomás csökkentésében.
A szakemberek azt vizsgálták meg, hogy milyen hatással van a vérnyomásra a keresztesvirágú zöldségek – azaz a karfiol, a karalábé, a brokkoli, a káposztafélék, a kelbimbó, a retekfélék és a fodros kel – fogyasztása.
Megállapították, hogy napi négy adag keresztesvirágú zöldség két héten át tartó fogyasztása – a gyökér- és tökfélékből álló étrenddel összehasonlítva – átlagosan 2,5 higanymilliméterrel csökkentette a 24 órás szisztolés vérnyomást az enyhén vagy közepesen emelkedett vérnyomású résztvevőknél.
Ez a súlyos szív- és érrendszeri betegségek kockázatának ötszázalékos csökkenését eredményezte. Összességében a kéthetes kúra segítette a napközbeni szisztolés vérnyomás csökkentését, nem befolyásolta ugyanakkor az éjszakai szisztolés vérnyomást.