Ezt a gyümölcsöt az „örök fiatalság gyümölcsének” nevezik

Spanyolországban a táplálkozási szakemberek a feijoát (mirtuszdió) az „örök fiatalság gyümölcsének” nevezik. A ma jellemzően szubtrópusi növény, amely szülőföldjének Dél-Amerikát tartják, a 19. század végén keltette fel az európai kutatók figyelmét. A feijoa a nevét João da Silva Feijo, egy brazil természettudós tiszteletére kapta (bár valójában nem Feijo volt a gyümölcs felfedezője).

A mirtuszfélék családjába tartozó cserje ma már a Kaukázusban, a mediterrán térségben, Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában és Új-Zélandon is jól terem. Egyébként úgy tartják, hogy Új-Zélandon a legnépszerűbb a feijoa gyümölcse.

Hasznos tulajdonságok

Igazi vitaminbomba ez a gyümölcs E-, K- és C-vitamint tartalmaz (erős antioxidánsnak számít). Nem véletlenül nevezik a spanyolok a feijoát az örök fiatalság gyümölcsének!

A feijoa folsavban gazdag, ezért erősen ajánlott a terhes nők napi étrendjébe beiktatni. Emellett a feijoa magas vastartalmú, és a várandós kismamák vérszegénységének megelőzésére is szolgálhat.

A gyümölcs meglehetősen magas cink-, kálium-, kalcium- és foszfortartalommal rendelkezik. Az utóbbi két elem nagyon fontos azok számára, akik aggódnak a csontritkulás kialakulásának lehetősége miatt.

Magas jódtartalma – egy másik jó ok arra, hogy gyakrabban fogyasszunk feijoát. Egy kiló gyümölcs – körülbelül 2,06–3,9 mg jódot tartalmaz, míg egy ember átlagos napi szükséglete 0,15 mg. Nem szabad elfelejteni, hogy a jódtartalom közvetlenül függ a növény termőhelyétől (tehát a tengerparti gyümölcsökben több a jód).

2007-ben kutatók felfedezték, hogy a feijoakivonat rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

A feijoa elegendő rostot tartalmaz ahhoz, hogy emésztést serkentő étel legyen. A gyümölcs fogyasztása feltehetően javallott a gyomor- és bélrendszeri rendellenességek (beleértve a puffadást és a hasmenést) megelőzésére. A feijoa fogyasztása hányinger és ételmérgezés esetén is ajánlott.

A feijoa – a vitaminokban és ásványi anyagokban való gazdagságával és alacsony kalóriatartalmával (49 kcal/100 gramm) nagyon vonzó a szigorú diétán élők számára.

Ellenjavallatok

A feijoát óvatosan kell fogyasztaniuk azoknak, akik allergiásak a C-vitaminra. A gyomor-bélrendszer krónikus betegségeinek súlyosbodása esetén ajánlatos a gyümölcsöt teljesen kizárni. Nem szabad fogyasztaniuk azoknak a terhes nőknek, akiknél a terhességi cukorbetegség tünetei jelentkeznek. A szoptató nőknek is konzultálniuk kell az orvossal, mielőtt napi rendszerességgel beillesztenék a feijoát az étrendjükbe. A gyermekek ne egyenek naponta egynél több ilyen gyümölcsöt.

Hogyan válasszuk ki, és hogyan tároljuk a feijoát?

A jó feijoa zöld (esetleg enyhén szürkés árnyalatú) héjú, szilárd és tapintásra kemény. Ideális esetben vásárlás előtt kérje meg az eladót, hogy vágja fel az egyik gyümölcsöt: ha a gyümölcshús világos, szinte átlátszó, kocsonyás állagú – érett gyümölcsöt lát. Ha barna, akkor a gyümölcs sajnos megromlott. A fehér hús azt jelenti, hogy a gyümölcsnek még érnie kell. A piaci árusok általában inkább a kissé éretlen feijoát árulják. A gyümölcs érleléséhez néhány napig szobahőmérsékleten kell tartani a gyümölcsöt. A legjobb, ha a feijoát a hűtőszekrényben, a gyümölcsrekeszben tárolja, legfeljebb egy hétig.

Elolvasom a cikket