Ha ilyen a vágódeszkája, jobb, ha minél előbb lecseréli + VIDEÓ

A vágódeszkák idővel elhasználódnak, barázdák, repedések, horzsolások keletkezhetnek rajtuk. Ezek a sérülések könnyen csapdába ejthetik az apró ételdarabkákat és a folyadékot, amelyek ideális táptalajt biztosítanak a kórokozók számára.

Nem elég, hogy a barázdák miatt szinte lehetetlen tökéletesen megtisztítani a vágódeszkát, ezekből az apró résekből könnyen átkerülhet a mosogatószivacsra a rések tartalma, amit észrevétlenül továbbvihetünk a következő edény felületére. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a deszka állapotát, és ha repedéseket, mély karcokat látunk rajta, akkor azonnal cseréljük le.

Számos kutatást végeztek már azzal kapcsolatban, hogy melyik típusú vágódeszka a jobb. A műanyag vágódeszkák esetében megállapították, hogy a kés használata során rengeteg mikroműanyag lemorzsolódik, amelyek bekerülnek az ételbe, és így bejutnak a szervezetünkbe. Ezzel szemben a fa vágódeszka nemcsak jobb, de higiénikusabb választás is. Kísérletek alapján a mosatlan, egy teljes éjszakára kint hagyott műanyag vágódeszkán jelentősen megnövekedett a baktériumok száma, a fán viszont alig jelentek meg kórokozók. A fa vágódeszka ugyanis képes önmagát fertőtleníteni az anyagában található csersavak miatt.

Érdemes tudni, hogy a fa vágódeszkáról egy dió segítségével el lehet tünteti a sérüléseket, karcolásokat. A dióval alaposan be kell dörzsölni a vágódeszka felületét, amelyet ezután már használhatunk is. A dió kitölti a réseket, a dióban található olaj pedig ápolja a deszka fafelületét. A deszkák ápolására több helyen is árulnak dióolajat, ezt kiválthatjuk egyszerűen egy dióbéllel is.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket