Hamarabb kaphat stroke-ot az, akinek ilyen vércsoportja van

A vércsoportok a vörösvértestek felszínén található különböző kémiai anyagok alapján kerülnek meghatározásra. A legismertebb típusok az A és a B csoportok, amelyek külön-külön (A vagy B), vagy együtt (AB) is jelen lehetnek, illetve teljesen hiányozhatnak (0). De még ezeken a fő vércsoportokon belül is előfordulnak kisebb genetikai variációk.

Egy 2022-ben publikált genomikai tanulmány jelentős összefüggést talált az A vércsoport egyik alcsoportja, az A1 és a korai stroke kockázata között. A kutatók 48 genetikai vizsgálat adatait gyűjtötték össze, amelyekben mintegy 17 ezer stroke-os és majdnem 600 ezer stroke nélküli személy adatai szerepeltek, mindannyian 18 és 59 év közöttiek.

A kutatás során a tudósok felfedeztek két genetikai régiót, amelyek szorosan összefüggtek a korai stroke kockázatával. Az egyik ezek közül egybeesett a vércsoportért felelős gének helyével. Kiderült, hogy azok, akiknek génjei az A vércsoport egyik változatát kódolják, 16 százalékkal nagyobb eséllyel szenvedtek stroke-ot 60 éves koruk előtt, mint más vércsoportú emberek. Ezzel szemben azok, akiknek génjei a 0 vércsoportot kódolták, 12 százalékkal alacsonyabb stroke-kockázatot mutattak.

Bár a kutatás kimutatta, hogy az A vércsoporthoz tartozók esetében megnövekedett a stroke veszélye, a kutatók hangsúlyozták, hogy az emelkedett kockázat viszonylag alacsony, így nincs szükség fokozott orvosi szűrésre vagy különleges elővigyázatosságra. A tanulmány egyik vezető szerzője szerint az összefüggés valószínűleg a véralvadási tényezőkkel, a vérlemezkékkel és az érfal sejtjeivel kapcsolatos, amelyek mind szerepet játszanak a vérrögök kialakulásában.

A kutatók megállapították azt is, hogy a fiatalabb korban bekövetkező stroke-ok más mechanizmusokhoz köthetők. Például míg idősebbeknél inkább az érfalakban lerakódó zsírok (plakkok) okozzák a gondot, addig a fiatalabbaknál főként a vérrögök a felelősek a stroke-ért.

A kutatásból az is kiderült, hogy a B vércsoporthoz tartozók körülbelül 11 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek stroke-ot, kortól függetlenül.

Elolvasom a cikket