Indul a középiskolás diákok ötletversenye

MH/ MTI
2024. október 16. szerda. 16:14

Nagy-Vargha Zsófia kifejtette: a START Ideathon pénzjutalommal járó, vállalkozásfejlesztő ösztöndíj, amelynek része a képzés, mentorálás is. Egy meglévő program kibővítéséről van szó. Míg az csak a fiatal felnőtteknek szólt, tavaly már a gimnáziumokban is elindult a program tizenöt minősített tehetséggondozó műhelyben – ismertette.

Rámutatott: idén valamennyi középiskolából pályázhatnak a diákok, ha szeretnének segítséget kapni, hogyan lehet egy ötletből piacképes termék. Tizenhat és húsz év közötti fiatalok jelentkezését várják.

A helyettes államtitkár kiemelte: amellett, hogy a diákok megismerik a vállalkozói világot és nagy kreativitást igényel tőlük a részvétel, azt is megtanulják, hogyan kell csapatban dolgozni, milyen célokat érdemes kitűzni, és azokat miként lehet elérni.

Társadalmilag hasznos célokat fogalmaztak meg – mondta Nagy-Vargha Zsófia, példaként említve a hulladék-újrahasznosítást, az energiahatékonyságot, a mentális egészséget, a digitális oktatás fejlesztését, a mesterséges intelligencia jó használatát az oktatásban.

A csapatok mellett mentorok dolgoznak, és a program – amelyet a Nemzeti Tehetség Központ a Design Terminál ügynökséggel indított el négy évvel ezelőtt – segíti a tervek megvalósítását is.

A korosztály győztese több hónapos képzésbe csatlakozhat, és a piacra is kijuthat egy kézzelfogható termékkel. A középiskolások ötleteinek megvalósítását kisebb összeggel segítik. Az ötletverseny legmagasabb kategóriájában (Start Pro) öt-ötmillió forintot kapnak a győztes csapatok.

Nagy-Vargha Zsófia a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: a Nemzeti Tehetség Program részeként meghirdetett Köbüki tehetséggondozó tanári ösztöndíjra november 10-ig lehet jelentkezni, az idei pályázati keretre valamivel több mint 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Jelezte, bővült a tantárgyak száma a vizuális kultúrával, így azok a pedagógusok is pályázhatnak, akik a klasszikus természettudományos tárgyakon túl magyar nyelvet és irodalmat, történelmet, ének-zenét, vizuális kultúrát tanítanak – akár alapfokú művészeti iskolában.

Az ösztöndíjat kiterjesztették a teljes Kárpát-medencére. Idén két kategóriában írták ki a pályázatot.

Az első azoknak a pedagógusoknak szól, akiknek diákjai nagy tanulmányi versenyeken, azok előválogató versenyein vagy azokkal egyenrangú tanulmányi versenyeken értek el kimagasló eredményeket.

A másik kategória kevésbé versenyorientált. Itt minden számít, ami tehetséggondozással kapcsolatos – mondta a helyettes államtitkár, példaként említve a szakköröket, tehetségműhelyeket. A támogatás havi nettó 75 ezer forintot jelent tíz hónapon keresztül, és míg tavaly ezer pedagógus nyerte el az ösztöndíjat, idén mintegy kétezer tanárt tudnak támogatni – ismertette Nagy-Vargha Zsófia.

Elolvasom a cikket