Kiderült, hogy valóban működik-e az akupunktúra

Az akupunktúra, mint alternatív gyógyászati módszer, egyre nagyobb érdeklődést vált ki különböző krónikus fájdalommal járó betegségek kezelésében. Egy friss kutatás szerint az akupunktúra hatékony segítséget nyújthat az isiászos betegeknek is. Az isiász a test alsó felében fájdalmat, gyengeséget, zsibbadást vagy bizsergést okozhat, amelyet a legnagyobb ideg, az ülőideg nyomása vagy sérülése vált ki. Ez az állapot leggyakrabban porckorongsérv miatt alakul ki, és az érintettek mindennapjait jelentősen megnehezíti.

Az isiászos betegeknek általában gyógyszereket, például paracetamolt vagy erősebb fájdalomcsillapítókat írnak fel, esetenként szteroid injekciókat is kapnak, amelyet a gerinc környékére adnak be. Egyesek számára a fizioterápia, a hidegterápia vagy a rendszeres nyújtás is enyhülést hozhat. Súlyos esetekben a műtéti beavatkozás is szóba jöhet, amely során eltávolítják a gerincre nyomást gyakorló részeket.

Egyre nagyobb figyelmet kapnak azonban az olyan alternatív kezelési módok, mint az akupunktúra. Egy Kínában végzett új klinikai vizsgálatba 220 isiászos beteget vontak be, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport tagjai 10 „normál” akupunktúrás kezelést kaptak négy héten keresztül, míg a másik csoport placebónak minősülő, ún. „álakupunktúrás” terápián esett át, amely során a tűket nem a terápiás pontokon helyezték el. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák, valóban hatékonyabb-e az akupunktúra az isiász kezelésében, mint a placebo-kezelés.

Már a második hét után világossá vált, hogy a rendes akupunktúrát kapó csoport jobban reagált a kezelésre, mint a placebóban részesülők. Bár mindkét csoport fájdalomcsökkenést tapasztalt, az akupunktúrás kezelést kapók minden vizsgált időpontban jobb eredményeket értek el. Ez azt jelenti, hogy az akupunktúra hosszú távon is hatékonyabbnak bizonyult a placebo-kezelésnél.

Elolvasom a cikket