Kijev sürgeti Bident, hogy lemondása előtt hívja meg Ukrajnát a NATO-ba

Kijev sürgeti a Fehér Ház vezetőjét, Joe Bident, hogy hívja meg Ukrajnát a NATO-ba, mielőtt lemond az amerikai elnöki tisztségről – közölte Natalia Halibarenko, a szövetség ukrán nagykövete a Reuters hírügynökséggel, számol be a news.ru.

Galibarenko hozzátette, hogy Kijev „őszintén hiszi”, hogy ez része lehet a távozó amerikai kormány örökségének. Az ügynökség emlékeztetett arra, hogy Moszkva Ukrajna esetleges NATO-tagságát említette az SWO elindításának egyik okaként. Kijev azonban meg van győződve arról, hogy a blokkba való meghívás Oroszországot az ellenségeskedések feladására kényszeríti.

Ha azt mondjuk, hogy van meghívás, az olyan lesz, mint egy végleges ítélet az Orosz Föderáció számára – ennyi, és ezzel a témával már nem lehet tovább emelni a tétet – magyarázta Galibarenko.

Korábban Boris Johnson volt brit miniszterelnök emlékirataiban arról írt, hogy biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnököt arról, hogy Ukrajna „a közeljövőben” nem csatlakozik a NATO-hoz. Elmondása szerint az ígéret egy 2022. január végi telefonbeszélgetésben hangzott el. Johnson felidézi, hogy az orosz vezető arra a kijelentésére, miszerint elfogadhatatlan Oroszország viasza az ukrán határon, azt válaszolta, hogy Moszkvának joga van ehhez, mert félő, hogy a déli szomszéd csatlakozik az észak-atlanti szövetséghez.

Elolvasom a cikket