Már egy pohár alkohol is mellrákot okozhat

„A kutatások megerősítik, hogy a nőknél a rák kialakulásának kockázata az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan nő” – mondták a TO ICMC orvosai. – Azoknál a nőknél, akik naponta egy pohárral isznak, a betegség valószínűsége hét-tíz százalékkal nő azokhoz képest, akik nem fogyasztanak alkoholt. Napi két-három ital elfogyasztása mintegy húsz százalékkal növeli a kockázatot.”

Hogyan befolyásolja az alkohol a mellrák kockázatát?

Növelheti az ösztrogénszintet a szervezetben. Ez a hormon elősegíti a sejtek növekedését a mellben, amely a rák kialakulásának fokozott kockázatával jár.

Az alkohol anyagcseréje mérgező anyagokat termel, amelyek károsíthatják a DNS-t, és elősegíthetik a rákos sejtek kialakulását.

Az alkohol csökkentheti a fontos tápanyagok, például a folsav felszívódását. Ennek a vitaminnak az alacsony szintje a szakértők szerint növelheti bizonyos rákos megbetegedések, köztük a mellrák kialakulásának kockázatát.

„A folsav az egyik legfontosabb elem, amelyre a vörösvérsejteknek, az oxigénszállító sejteknek, valamint a sejtek megújulásáért és a DNS megfelelő szintéziséért felelős DNS megújulási folyamataihoz és ezáltal a betegségek elleni védelemhez és a fiatalság megőrzéséhez van szükségük” – mondta korábban Olga Shashkova orvos.

Két tévhit az alkohollal kapcsolatban

Mítosz, hogy napi egy alkoholos ital még előnyös is. Valójában egyetlen tanulmány sem bizonyította ezt az összefüggést – éppen ellenkezőleg, a tudósok megállapították, hogy még a minimális alkoholfogyasztás is káros a szívre, és növelheti a súlyos betegségek kockázatát.

Egy másik tévhit a vörösbor előnyeivel kapcsolatos. Van olyan vélemény, hogy a benne található antioxidáns, a resveratrol képes lassítani az öregedést és megelőzni a rákot. Igen, ez valóban így van. Ez egy elképesztő tulajdonságokkal rendelkező antioxidáns, de az alkohol jelenléte miatt a vörösbor rendkívül veszélyes. Sokkal egészségesebb egy marék szőlőt vagy áfonyát enni – ezekben is van resveratrol.

Az orvosok összegzése szerint az alkohol teljes kerülése jelentősen csökkentheti a mellrák kockázatát. Fontos továbbá, hogy ne feledkezzünk meg a rendszeres szűrővizsgálatokról (ultrahang – évente egyszer, mammográfia – kétévente), és ne felejtsük el az öndiagnózist sem. Bármilyen észlelt változás – a mellek nagyobbak vagy kisebbek lettek, kiütés, megvastagodás, repedések a mellbimbókon, váladékozás belőlük – sürgős orvosi ellátást igényel.

Elolvasom a cikket