Rekordrészvétellel kezdődött meg az elnökválasztás korai szavazása Georgia államban

MH/ MTI
2024. október 16. szerda. 19:46

Az államok már hat héttel az idén november 5-re tervezett választás napja előtt is megnyithatják az előrehozott szavazást, így a választók elkerülhetik a tömeget.

Az időzítés államonként eltérő, Illinois államban már szeptember 26-án megkezdődött a szavazás. A legtöbb államban azonban október közepén vagy végén kezdődik a korai szavazás. Ezen a héten Georgia, Iowa, Kansas, Rhode Island, Tennessee, Észak-Karolina, Louisiana, Washington, Massachusetts és Nevada államban nyitnak meg az urnák.

Georgia egy erősen vitatott állam, amely várhatóan fontos szerepet fog játszani a választás kimenetelében. Hat másik államot is csatatérállamnak tekintenek: Arizona, Michigan, Nevada, Észak-Karolina, Pennsylvania és Wisconsin.

A georgiai választási részvételt egy szerdai X-bejegyzésben Sterling „látványosnak” és „rekordnak” nevezte. Donald Trump republikánus jelölt és volt amerikai elnök, aki 2020-ban elvesztette Georgiát a jelenlegi elnökkel, Joe Bidennel szemben, egy atlantai kampányrendezvényen lelkesedésének adott hangot az államban zajló korai szavazás miatt, mondván: „a szavazatok szép számmal érkeznek számunkra”.

Országszerte azonban sokkal visszafogottabb volt a részvétel. Az Election Lab elemzői úgy becsülik, hogy eddig mindössze 5,5 millió amerikai adta le szavazatát, ami elmarad a 2020-as választások idején mért 27 millióhoz képest.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Trump és Kamala Harris alelnök fej-fej mellett haladnak, alig három héttel a választások napjáig.

Elolvasom a cikket