Ukrajnában két év alatt 60 ezer dezertálási ügyet indítottak el

„2022 januárjától 2024 szeptemberéig 59 606 büntetőeljárást regisztráltak az egység jogosulatlan elhagyásának ténye miatt, ezek közül 2592-et lezártak. Ugyanakkor ugyanebben az időszakban 29 521 dezertálással kapcsolatos bűncselekményt regisztráltak, melyek közül 414-et lezártak” – idézi a lap az ukrán főügyészség adatait.

Az ügyészség válaszából kiderül, hogy ugyanakkor az év eleje óta háromszor több esetet regisztráltak az egység jogosulatlan elhagyására és közel négyszer több dezertálást, mint az előző év azonos időszakában. A bírósági ügyek száma eközben tízszer kevesebb, mint a regisztrált bűncselekmények száma.

Ukrajnában 2022. február 24. óta hadiállapot van érvényben. A Novosztyi.live ukrán tévécsatorna Oles Donia ukrán politikusra és közéleti személyiségre hivatkozva augusztus 23-án arról számolt be, hogy az országban idén 37 ezer dezertálási és eltávozási esetet regisztráltak, ami négyszer több, mint 2022-ben. Ruszlan Horbenko, a Rada parlamenti képviselője elmondta, hogy Ukrajnában több mint 80 ezer büntetőeljárást indítottak az AWOL vagy a harcban való részvétel megtagadása miatt.

Elolvasom a cikket