Zelenszkij három hónapot adott a támogatóinak Ukrajna „győzelmi tervének” elfogadására

Zelenszkij korábban Telegram-csatornáján azt mondta, hogy Ukrajna úgynevezett „győzelmi terve” teljesen elkészült. Augusztusban azt állította, hogy ez a terv egy erőteljes csomagot is tartalmaz, amely arra kényszeríti Oroszországot, hogy diplomáciai úton vessen véget a konfliktusnak. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Zelenszkij szavait kommentálva azt mondta, hogy Moszkva tisztában van Kijev tervével, folytatja stratégiáját, és minden célját el fogja érni.

Az ügynökség szerint az ukrán tisztviselők nyugati szövetségeseik reakcióját várták az Ukrajnának nyújtandó katonai segítségről szóló ülésen, amelyet a múlt héten tartottak volna Németországban, de elmaradt, miután Joe Bidenamerikai elnök úgy döntött, hogy elhalasztja az odaútját a tomboló Milton hurrikán miatt.

„Zelenszkij azóta bejárta a nyugati fővárosokat, hogy bemutassa tervét más kulcsfontosságú szövetségeseknek … De eddig egyikük sem adta jelét annak, hogy támogatná a tervet. Néhányan aggodalmukat fejezték ki a Zelenszkij által kitűzött, szoros határidő miatt, aki mindössze három hónapot adott a szövetségeseknek arra, hogy szeptember végéig elfogadják a terv főbb rendelkezéseit” – írja az ügynökség.

Vlagyimir Putyinorosz elnök júliusban azt mondta, hogy Ukrajnában lehetetlen tűzszünetet elérni anélkül, hogy az ellenség ne egyezne bele visszafordíthatatlan és Oroszország számára elfogadható lépésekbe. Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem engedheti meg az ellenségnek, hogy a tűzszünetet kihasználva javítsa helyzetét, és helyreállítsa erőit.

Az AFU kurszki terület elleni támadása után Putyin lehetetlennek nevezte a tárgyalásokat azokkal, akik civileket, polgári infrastruktúrát támadnak, vagy atomerőműveket próbálnak fenyegetni. Jurij Uzsak orosz elnöki tanácsadó később azt mondta, hogy Moszkva az ukrajnai rendezéssel kapcsolatos, az orosz államfő által korábban hangoztatott békejavaslatait nem mondta vissza, de Oroszország egyelőre nem tárgyal Ukrajnával.

Putyin korábban azt mondta, hogy a NATO-országok most nemcsak a nyugati, nagy hatótávolságú fegyverek esetleges kijevi bevetéséről tárgyalnak, sőt, arról döntenek, hogy közvetlenül is bekapcsolódjanak-e az ukrán konfliktusba. A nyugati országok közvetlen bevonása az ukrajnai konfliktusba megváltoztatja annak lényegét, és Oroszország kénytelen lesz a rá leselkedő veszélyek alapján döntéseket hozni – tette hozzá. Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője elmondta, hogy az elnök kijelentése a nyugati fegyverletétel következményeiről mélyen Oroszországban rendkívül világos és egyértelmű volt, és kétségtelen, hogy eljutott a címzettekhez.

Elolvasom a cikket