Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a szervezetünk nem tárolja a C-vitamint, ezért naponta pótolnia kell. A National Institutes of Health azt javasolja, hogy a férfiak napi 90 milligramm, a nők pedig 75 milligramm C-vitamint vigyenek be naponta. Ha gyümölcsben és zöldségben gazdag étrendet követünk, akkor könnyedén összejön ez a mennyiség.
1. Narancs és narancslé
A narancslé tökéletes C-vitamin-forrás: egy nagyobb pohár, hozzáadott cukrot nem tartalmazó narancslében kb. 120 milligramm C-vitamin van, tehát már egy pohárral fedezheti a napi szükségletét. Ezenkívül a narancs és a narancslé jó kálium-, folsav-, lutein- és A-vitamin-forrás, és gazdag rostokban.
2. Grépfrút
A grépfrút szintén magas C-vitamin tartalmú: 45 milligramm C-vitamint, plusz rostokat, káliumot és rengeteg A-vitamint tartalmaz. Meglehetősen savanyú gyümölcs, így ha szükséges, édesíthetjük kevés mézzel, vagy adjuk a salátánkhoz.
3. Zöldpaprika
Egy közepes méretű zöld kaliforniai paprika 95 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami egy teljes napra elegendő. A zöld kaliforniai paprika a napi A- és K-vitamin mennyiség 8 százalékát, valamint a B6-vitamin 15 százalékát tartalmazza, miközben kalóriatartalma elenyésző. Szeletelve jó salátákba, de szendvicsekbe vagy mártogatóssal is fogyasztható.
4. Kivi
A zamatos zöld kivi is kiváló C-vitamin-forrás: egy kis gyümölcsben több mint 60 milligramm van. A kivi káliumban és rostban is gazdag, kalóriaszegény gyümölcs. Önmagában vagy más friss gyümölccsel és diófélékkel keverve salátában is nagyon ízletes.
5. Brokkoli
Egy csésze nyers, apróra vágott brokkoli 81 mg C-vitamint tartalmaz. A legjobb nyersen fogyasztva, vagy párolva, mert főzés során jelentősen csökken a C-vitamin tartalma. A brokkoli kiváló kalcium-, kálium-, rost-, A- és K-vitamin-forrás, valamint gazdag antioxidánsokban.
6. Kelbimbó
Még megfőzve is már egy adagban több a C-vitamin, mint a napi szükségletünk. Emellett sok vitamint és ásványi anyagot, rostokat és antioxidánsokat tartalmaz. Általában főzve és köretként fogyasztjuk, de a nyers kelbimbót felszeletelve salátákhoz is adhatjuk.
7. Paradicsomlé
A nyers paradicsom nem rossz C-vitamin-forrás, körülbelül 20 milligramm van benne. De sokkal több C-vitaminhoz jutunk, ha paradicsomlevet iszunk: egy pohár paradicsomlében több mint 120 milligramm C-vitamin lehet. Gazdag A-vitaminban és likopinban is, amely védi a szív egészségét.
8. Ananász
Az ananász szuper édes és finom, ráadásul tele van vitaminnal. Egy tálkányi máris 80 milligramm C-vitamint tartalmaz. Ezenkívül jó kálium-, magnézium-, folát- és rostforrás. A friss, nyers ananászszeleteket snackként vagy desszertként fogyaszthatjuk. Ízletes kiegészítője a trópusi gyümölcsturmixoknak.
9. Karfiol
A karfiol ropogós, finom, és kiváló C-vitamin-forrás. Egy tálka nyers karfiol 51 milligramm C-vitamint tartalmaz, és rostban, kalciumban, káliumban, folátban és K-vitaminban is gazdag. A nyers karfiolt salátába keverhetjük vagy könnyű zöldségmártással fogyaszthatjuk.
10. Savanyú káposzta
10 dkg savanyú káposztában 20 milligramm C-vitamin található, de van benne B1-, B6-, E-, és K-vitamin is. Az ásványi anyagok közül található benne egyebek mellett niacin, karotin, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, vas és folsav is. Ráadásul a káposzta a savanyítás során probiotikus hatásúvá válik, ami a bélrendszer egészségében is nagyon fontos.