A világ legveszélyesebb temetője?

Persze, ha valaki a nyugodt pihenést keresi, Greyfriars nem feltétlenül a legjobb választás. Amíg mások homokos tengerpartokon pihennek, itt inkább hideg fuvallatok és láthatatlan karcolások szolgálnak extra élményként – mintha csak egy szellemes wellness hétvégére fizettünk volna be! A látogatók néha egyenesen úgy érzik, mintha a sírok alól egy régi presbiteriánus bírósági perújrafelvétel indulna ellenük.

A temető paranormális túrái során sokan számoltak be arról, hogy „valami” követte őket – és nem, nem a túravezető. Ahogy a helyi legendák terjednek, egyre többen érkeznek Edinburghba, hogy megtapasztalják a „világ legveszélyesebb temetőjét”. De ne feledje: ha ide ellátogat, talán nem az lesz a legnagyobb gond, hogy megijed. A legrosszabb esetben lehet, hogy egy szellem hazakíséri!

Tehát igen, mondhatjuk, hogy Greyfriars a világ egyik legveszélyesebb helye – ha a kísérteteket vesszük számításba. De legalább garantáltan izgalmasabb, mint egy unalmas városnéző körút!

A Greyfriars temető körüli paranormális jelenségek az évek során egyre nagyobb hírverést kaptak, és sokak szerint ez Edinburgh egyik legkísértetiesebb helyévé vált. A temető híres arról is, hogy itt számos történelmi jelentőségű személy nyugszik, köztük jogászok, politikusok, művészek és vallási vezetők. Az egyik legismertebb név George Mackenzie, a hírhedt ügyész, aki a 17. században a presbiteriánus felkelők ellen folytatott kegyetlen üldözéseiről vált ismertté. Mackenzie sírját sokan kapcsolatba hozzák paranormális jelenségekkel, és számos látogató számolt be különös, hidegrázós tapasztalatokról, a környéken a helyiek szerint a sírja körül megnyugvás helyett zaklatott energiák halmozódtak fel, amelyek állítólag máig kísértik a területet.

Az elmúlt évtizedekben számos látogató számolt be arról, hogy különös fizikai és pszichés hatások érték őket Mackenzie kriptája közelében. A jelentések szerint egyesek hirtelen erős hideget éreztek, mások megmagyarázhatatlan karcolásokra, zúzódásokra ébredtek a temető elhagyása után. Néhányan arról számoltak be, hogy nyomasztó érzés vett erőt rajtuk, mintha valamilyen láthatatlan jelenlét figyelné őket.

A paranormális jelenségek kutatói szerint Mackenzie szelleme nem talált békére a túlvilágon, és ennek következtében poltergeist-szerű aktivitás tapasztalható a temetőben. Ez magában foglalja a dolgok mozgatását, szellemalakok megjelenését és hangokat, amelyeket néha a látogatók érzékelnek – például lépéseket vagy suttogást, amikor senki sincs a közelben. A poltergeist egy olyan szellem, aki nemcsak nézelődik, hanem kifejezetten aktív, sőt mondhatni, egy igazi bulizós típus! A német kifejezés jelentése „zajkeltő szellem”, ami nem meglepő, hiszen ezek a kísértetek hajlamosak elég hangos eseményeket rendezni, mint például tárgyak mozgatása, ajtók csapkodása és lámpák villogtatása. Szóval, ha valaki azt mondja, hogy „poltergeist”, az nagyjából annyit tesz, hogy a szellem nemcsak ott lebeg, hanem fáradhatatlanul próbálja megzavarni az emberek életét. Kedves Olvasó, Halloween közeleg, érdemes lesz hát figyelnünk a körülöttünk lévő jelenségekre!

A poltergeistek legtöbbször fiatalok környezetében bukkannak fel, és sokan azt gondolják, hogy a tinédzserek energiái vonzzák őket. Szóval, ha egy házban hirtelen megjelenik a zajkeltő szellem, valószínűleg a közelben egy fáradt szülő próbálja megérteni, miért horkol a hűtőszekrény az éjszaka közepén! Ezek a szellemek sokszor nemcsak félelmet keltőek, hanem szórakoztatóak is – hiszen kinek ne lenne jókedve, amikor egy láthatatlan erő a haját húzkodja, vagy éppen a kedvenc bögréjét löki le a pultról? Persze, lehet, hogy nem mindenki nézi ezt annyira viccesen, főleg, ha éppen a legújabb Netflix-sorozatát próbálja nézni, és a távirányítót egy poltergeist éppen a fal túloldalán dobta el.

A temetőt körülvevő misztikumot tovább erősíti, hogy néhány évvel ezelőtt az Edinburgh-i Városi Tanács ideiglenesen lezárta Mackenzie sírját, miután egy éjszakai látogató állítólag feltörte a kriptát, és ezzel még inkább felbolygatta a hely nyugalmát. Az eset után még több paranormális tevékenységről számoltak be.

Egyesült Királyság, Skócia, Edinburgh, a Világörökség része, egy turista megérinti Bobby orrát a Greyfriars Bobby bárja előtt

Egyesült Királyság, Skócia, Edinburgh, a Világörökség része, egy turista megérinti Bobby orrát a Greyfriars Bobby bárja előtt

Fotó: Hemis via AFP/hemis.fr/Nicolas Cegalerba

Azonban Greyfriars igazi híressége valójában egy kis terrier kutya, akinek a neve Greyfriars Bobby. Ő egy igazi rockcsillag a kiskutyák világában! Ez a kis terrier kutya nemcsak Edinburgh, hanem a világ egyik legismertebb négylábú hőse, akinek története már több mint 150 éve rabul ejti az emberek szívét. A hűség és ragaszkodás mintaképe 14 éven át, egészen 1872-ig minden nap meglátogatta John sírját, esőben, hóban, sőt még a skót szélben is. Az emberek sokszor megcsodálták Bobby hűségét, és néhányuk még azt is megkockáztatta, hogy süteményeket hozott neki, hogy megédesítse a szomorú órákat. Bobby hősies tettei nyomán a helyi hatóságok végül szobrot állítottak neki a temető bejáratánál, és a kutyát azóta is a hűség és a szeretet szimbólumaként emlegetik. Ha valaki ma Edinburghba látogat, nemcsak a szellemeket és a poltergeisteket keresi, hanem Bobbyt is, akinek fém szobra a hűség és a szeretet örök emléke.

Ezek a jelenségek Greyfriars temetőjét vonzó célponttá tették a paranormális kutatók és a bátor turisták számára, akik az éjszakai túrák során remélik, hogy találkoznak a temető legendás szellemeivel. Nem csupán egy történelmi emlékhely, hanem egy olyan hely, amelyben a történelem, a legenda és a misztikum szorosan összefonódik.

Elolvasom a cikket