Halálos rovar jelent meg a magyar határ közelében

A halálos rovar a 2004-es franciaországi megjelenése óta folyamatosan terjeszkedik, és mára már számos európai országban megvetette a lábát. Legutóbb Szlovákiában bukkant fel, ahol a gyors beavatkozás érdekében a MATE szakemberei a szlovák kutatók hívására azonnal a helyszínre utazva megkezdték a munkát.

A szlovákiai észlelés idén szeptember 28-án a magyar határtól mintegy 45 km-re fekvő Palárikovóban (Tótmegyer) volt. A felfedezés komoly aggodalomra ad okot, hiszen Szlovákia éghajlata és élőhelyei kedvezők az ázsiai lódarázs számára, így fennáll a veszélye a gyors elszaporodásnak. Emellett nagy esélye van további még nem észlelt populációk előfordulásának is, Szlovákiában és Magyarországon egyaránt.

A fészek mielőbbi megtalálása kulcsfontosságú az invazív lódarázs populáció megfékezéséhez, a terjedés lassításához. A szlovák szakemberek a helyszínen először hagyományos, háromszögeléses módszerrel kísérelték meg a fészkek helyét megtalálni, ám ez a módszer nem vezetett eredményre. Ezért rádiótelemetriában tapasztalatot szerzett és több ilyen eszközparkkal rendelkező magyar kutatók (MATE, Georgikon Campus) segítségét kérték. Ők egy jeladó segítségével követték nyomon a befogott rovar repülési irányát.

Október 2-án egy banánfánál befogott lódarázsra rögzítették az első jeladót. A jelölt példány elengedése után az adó által kibocsátott rádiójelek segítségével követték nyomon a rovar repülési irányát. Ezt az egyedet nem sokkal egy magánház udvarán lévő borostyánbokron táplálkozva találták meg, majd újbóli elengedését követően folytatták a nyomon követést.

A telemetriás lokalizáció alapján a fészket végül a szlovák kutatóknak sikerült a jelzett területen, egy fa 20 méteres magasságban megtalálniuk másnap, melyhez egy hőkamerával felszerelt drónt vetettek be.

Magyarországon 2023 augusztusában észlelték először az ázsiai lódarazsat, jelenleg nincs megerősített információnk újabb megjelenésről. A MATE és a BME kutatói intenzíven dolgoznak a rádiótelemetriás eszközök, különösképp a jeladó fejlesztésén. Ezek az eszközök a fészekkeresést jelentősen felgyorsíthatják, és hozzájárulhatnak az invazív faj terjedésének lassításához.

Az ázsiai lódarazsak ragadozó életmódot folytatnak, amelyek még a többi rovarra halálos veszélyt jelentő falánk ragadozót, az imádkozó sáskát is könnyeden elpusztítják. Az emberre nézve halálos reakciót kiváltható csípésük mellett a legnagyobb veszélyt a már amúgy is ritkuló házi vagy nyugati mézelőméhek állományára jelentik, amelyek a legfőbb zsákmányállatának számítanak.

Az ázsiai lódarázs terjedése komoly kihívást jelent Európa számára. A hatékony védekezéshez elengedhetetlen a lakosság tájékoztatása, a folyamatos monitoring, a gyors beavatkozás, és a nemzetközi együttműködés.

Elolvasom a cikket