Katasztrofális éhínség fenyeget a télen 345 ezer gázait

MH/MTI
2024. október 17. csütörtök. 20:14

A nyáron szállított élelmiszersegély javított a helyzeten, de a konvojok szinte teljes leállítása várhatón megfordítja a tendenciát – áll az Integrált Élelmezésbiztonsági Skála (IPC) nevű – ENSZ-szervezeteket, kormányokat, segélyszervezeteket és más csoportokat tömörítő – koalíció jelentésében.

„Ez a drámai csökkenés nagyban korlátozza a családok élelemhez, valamint az alapvető javakhoz és szolgáltatásokhoz való hozzájutásának a lehetőségeit” – olvasható a jelentésben. A jelentést azután hozták nyilvánosságra, hogy ez Egyesült Államok és ENSZ-vezetők óvták Izraelt „az éhezés politikájától”, amelyet „háborús fegyverként” vetnének be a Gázai övezetben, ami Izrael tagad.

A jelentés szerint mintegy 1,84 millió gázai szenved az IPC-skála szerinti 3. szintnek megfelelő vagy annál magasabb mértékű akut élelmezési bizonytalanságtól (az ötfokozatú skálán a 3. szint válságnak, a 4. vészhelyzetnek, az 5. katasztrófának felel meg).

Ez a szám november és április között 1,95 millióra, azaz a lakosság több mint 90 százalékára nőhet az ENSZ-nek a 2024. november és 2025. április közötti időszakra vonatkozó előrejelzései szerint. Közülük 345 ezren – azaz a lakosság 16 százaléka – katasztrofális helyzettel kényszerül szembenézni.

A jelentés szerint a gyérebben lakott Rafah és az északi terület szembesül súlyosabb élelmiszer-bizonytalansággal, bár szinte a teljes Gázai övezet helyzete válságos. Az IPC szerint az akut alultápláltság a tízszerese a háború előttinek.

A kisgyermekek körében becslések szerint 60 ezer akutan alultáplált gyermek várható 2024 szeptembere és 2025 augusztusa között. Az elmúlt két évben az izraeli hadsereg offenzívát folytatott a Hamász fegyveresei ellen a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíjában, és a jelek szerint teljesen elzárta az északi részt az övezet déli részétől – mondta hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Hivatala. Október 2. és 15. között semmilyen élelmiszer nem érkezett a Gázai övezet déli részéből, és a túléléshez szükséges alapvető készletek kimerültek – közölte szerdán az ENSZ humanitárius ügynöksége.

A jelentés fényében Beth Bechdol, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági szervezetének (FAO) a főigazgató-helyettese a humanitárius folyosók azonnali helyreállítását szorgalmazta, hogy el tudják juttatni a létfontosságú élelmiszersegélyét és a vetőmagot az októberi-decemberi téli vetéshez.

„A humanitárius segély nem elég. Az embereknek friss és tápláló élelemre van szükségük. Ezért segítenünk kell a gazdákat” – mondta főigazgató-helyettes.

Elolvasom a cikket