Megszűnhet az internet? + VIDEÓ

Az űr felfedezése új ismereteket és technológiai áttöréseket hozott, de egyúttal komoly kihívásokkal is szembesített minket. Az egyik ilyen nagy megoldandó probléma a Kessler-szindróma, amely egy rendkívül aggasztó forgatókönyvet fest le a modern társadalom számára, hiszen akár a kőkorszakba is visszaküldhet minket. A Kessler-szindróma elhozhatja többek között az internet és a mobiltelefon-használat megszűnését, ami egyúttal a civilizáció összeomlását is előidézné.

A Kessler-szindróma gondolatát először 1978-ban fogalmazta meg a NASA két kutatója, Donald Kessler és Burton Cour-Palais. A jelenség lényege, hogy ha az emberiség továbbra is ilyen ütemben küldi a műholdakat és a kutatóeszközöket az űrbe, a Föld körüli pálya túlzsúfolttá válik, növelve az esélyét annak, hogy az űrszemét más tárgyakkal ütközzön. Végül pedig olyan „ütközési kaszkád” jönne létre, hogy lehetetlenné válna az újabb műholdak és űreszközök pályára állítása.

Kessler szerint idővel elérünk egy olyan kritikus tömeget, amely során már újabb űreszközök felbocsátása nélkül is bekövetkeznek az ütközések. A tudósok egy része úgy véli, ez a rémisztő forgatókönyv már bekövetkezett.

Jelenleg több mint 10 000 műhold kering a Föld körül, és ott van még mellettük körülbelül 100 billió elhasználódott űreszköz-maradvány, amelyek komoly gondokat okozhatnak. Az űrszemét által előidézett láncreakció miatt a műholdak működése megszűnhet, ami súlyos hatással lenne

  • az internetre,
  • a televízióra,
  • a telefonos kommunikációra,
  • valamint a GPS-
  • és a meteorológiai rendszerekre.

Ez jelentős fennakadást jelentene a modern gazdaság és a mindennapi élet számára.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket