Moszkva reagált Zelenszkij „győzelmi tervére”

Az ukrán államfő szerdán egy rendkívüli parlamenti ülésen mutatta be nyugati támogatóinak régóta ígért javaslatát.

Zelenszkij öt pontot fogalmazott meg, köztük az azonnali NATO-csatlakozást, a nyugati nagy hatótávolságú fegyverek használatának engedélyezését mélyen Oroszországban lévő célpontok támadására Három pont továbbra is titkos, de azok tartalmáról állítólag tájékoztatta Kijev nyugati partnereit.

Zaharova egy sajtótájékoztatón reagált Zelenszkij tervének öt pontjára, és nem nevezte azokat többnek, mint „összefüggéstelen jelszavak halmazának” és „véres habnak egy neonáci gyilkos ajkán”.

Kijevnek a NATO-ba való meghívással kapcsolatos „hisztériakeltését ” kommentálva azt állította, hogy a Nyugat „csak koporsóban, ukrán állampolgárokat pedig sírokban látja Ukrajna helyét a biztonsági architektúrában”.

„Ezért hozták hatalomra ezt a bohócot, akinek az volt a feladata, hogy Ukrajnát államként végezze ki, és minél több ukrán állampolgárt öljön meg” – mondta Zakharova.

Megkérdőjelezte Zelenszkij azon szándékát is, hogy az ukrán védelmet „célzott műveletekkel, meghatározott helyeken” kívánja megerősíteni. Az orosz külügyi szóvivő azt mondta, hogy Kijev „közvetlen konfliktus felé tereli a NATO-tagokat” Oroszországgal, mivel ragaszkodik ahhoz, hogy engedélyt kapjon a nagy hatótávolságú fegyverek orosz területen való használatára.

„Mindezek a pontok és titkos alpontok együttesen nem jelentenek »tervet« Zelenszkij győzelmére. Ez a terv Ukrajna és az ukrán nép szerencsétlenségét célozza”– vélelmezte Zaharova, hozzátéve, hogy célja az ukrán elnök célja, hogy „ismét zsaroljon és bemutassa Kijev terrorista képességeit”.

„Ma Zelenszkij végleg bebizonyította mindenkinek, hogy olyan mértékben gyűlöli az ukránokat, amit ukrángyűlöletnek lehet nevezni” – zárta Zaharova.

Közben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy reagált Zelenszkij tervére, hogy az nem más, mint útiterv az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus folytatásához.

Ragaszkodott ahhoz, hogy a béke elérésének egyetlen módja az, ha az ukrán vezető „kijózanodik” és „elgondolkodik azokon az okokon, amelyek az ukrajnai konfliktushoz vezettek”.

Elolvasom a cikket