Öt étel, ami javíthatja a látást

Rengeteg rossz szokás károsíthatja a szemünket. Ilyen például a dohányzás, a rossz táplálkozás, de az is, ha túl sokat nézünk képernyőt vagy nem viselünk napszemüveget. Ezen kívül a gyakori szemdörzsölés is problémákhoz, betegséghez vezet.

Az alábbi öt étel hozzájárulhat szemünk egészségéhez:

1. Omega-3-ban gazdag halfajták

Olga Bezuglaya táplálkozási szakértő szerint a halak, különösen a zsíros fajták, mint a lazac, a makréla, a szardínia és a pisztráng, kiváló omega-3 zsírsavforrást jelentenek. Ezek az egészséges zsírok segítenek csökkenteni a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, amely az idősebb felnőttek látásvesztésének egyik vezető oka.

2. Diófélék

A szakértő megjegyezte, hogy a diófélék, például a mandula és a dió gazdagok E-vitaminban, cinkben és antioxidánsokban. Az E-vitamin megvédi a szem sejtjeit a környezeti tényezők, például a szennyezés és a napfény által okozott káros hatásoktól.

3. Hüvelyesek

A hüvelyesek, így a bab és a lencse szintén sok E-vitamint, cinket és anntioxidánst tartalmaznak. Ezek mind hozzájárulnak az egészséges szem sejtmembránjainak védelméhez, és enyhíthetik a szemszárazságot.

4. Citrusfélék

A gyümölcsök, például a narancs, a grapefruit és a citrom C-vitamint tartalmaznak, amely erős antioxidáns. Segítenek megvédeni a szemet az oxidatív stressztől és csökkentik a szürkehályog kialakulásának kockázatát. Ez a vitamin támogatja az egészséges szem vérereit is.

5. Leveles zöldek

A zöldek, mint a spenót, a kelkáposzta és a brokkoli gazdagok luteinben és zeaxantinban, karotinoidokban, amelyek segítenek megvédeni a szemet a káros UV-sugárzástól.

Elolvasom a cikket