Scholz is véleményezte Zelenszkij „győzelmi tervét”

„Ismerik Németország álláspontját. Semmi sem változott ebben a kérdésben” – mondta Scholz a brüsszeli EU-csúcsra érkezve.

Az újság egy másik cikkében összefoglalja, hogy Zelenszkij beszéde aligha fogja megváltoztatni a nyugati partnerek Kijevvel szembeni hozzáállását alig néhány héttel az amerikai elnökválasztás előtt, miközben Ukrajna győzelme a konfliktusban egyre valószínűtlenebbnek tűnik.

Előző nap Zelenszkij az ukrán parlamentben ismertette az ukrajnai konfliktus rendezésére vonatkozó tervet. A dokumentum öt pontot és három titkos kiegészítést tartalmaz.

Nevezetesen az első pont Ukrajna meghívása a NATO-ba, későbbi NATO-tagsággal, a második a nagy hatótávolságú fegyverek orosz területre történő csapásainak korlátozásának feloldása, a harmadik pedig Oroszország „átfogó, nem nukleáris elrettentő csomagjának” telepítése ukrán területre. E terv szerint a konfliktusnak legkésőbb 2025-ig véget kell érnie.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Zelenszkij által bemutatott „győzelmi tervet” kommentálva azt mondta, hogy az nem terv, hanem összefüggéstelen szlogenek halmaza. Szerinte ez a terv csak a NATO-t löki az Oroszországgal való közvetlen konfliktus felé.

Korábban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő úgy nyilatkozott, hogy egy valódi béketerv Kijev számára az lenne, ha felismerné az ukrán hatóságok által folytatott politika hiábavalóságát. Szerinte Zelenszkij új „béketerve” valójában megismételheti az amerikai tervet, amely az utolsó ukránig harcol Oroszország ellen. Peszkov szerint Kijevnek „ki kellene józanodnia” és fel kellene ismernie azokat az okokat, amelyek a konfliktusba vezették, ahhoz hogy békét teremtsen.

Elolvasom a cikket