Ukrajna hamarosan veszíteni fog londoni források szerint

Az elmúlt hónapban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldi vezetőknek hirdette „győzelmi tervét”. Még ezen a héten be fogja mutatni azt az ukrán parlamenti képviselőknek és a nagyközönségnek, valamint az Európai Tanácsnak. Amit Zelenszkij szerdán bemutat országának, az nem tartalmazza majd a donor országok által kért fegyverszállítmányok konkrét számát – mondta tanácsadója, Mihajlo Podoljak.

Nagy-Britannia, mint Ukrajna egyik legfontosabb fegyverszállítója, nyilvánosan támogatta Kijev megalkuvást nem tűrő álláspontját az Oroszország elleni konfliktusban. De tábornokai privát értékelései szerint a helyzet rossz Ukrajna számára – mondta egy katonai forrás, amelyet a Daily Express idézett.

„Ma beszéltem a brit hadsereg egy nagyon magas rangú tisztjével” – idézte a forrást. „Azt mondta nekem, hogy Ukrajna az Oroszország elleni háború elvesztésének szélén áll. Ez nagyon komoly.”

Zelenszkij tájékoztatta a kulcsfontosságú nyugati nemzetek vezetőit „győzelmi tervéről”, kezdve Joe Biden amerikai elnökkel szeptember végén és Keir Starmer brit miniszterelnökkel a múlt héten. A brit kormányfő szerint „nagyon fontos, hogy meg tudjuk mutatni, hogy továbbra is elkötelezettek vagyunk Ukrajna támogatása mellett”.

Kijev engedélyt kért arra, hogy a britek által adományozott Storm Shadow rakétákat nagy hatótávolságú csapásokra használhassa Oroszországban. A nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások feloldása értelemszerűen szerves részét képezi Zelenszkij javaslatának.

Az ukrán vezető azt remélte, hogy tervét a múlt héten egy németországi adományozói találkozón népszerűsítheti, de az eseményt törölték, miután Biden lemondta részvételét, hogy a pusztító Milton hurrikán utóhatásaival foglalkozzon.

Oroszország az elmúlt hónapokban jelentős előnyre tett szert a harctéren, különösen augusztus óta, amikor Ukrajna a legjobban felszerelt és tapasztalt csapatai közül néhányat a Kurszki területre küldött.

Elolvasom a cikket