Ukrajnában vadászni kezdtek az alkoholboltok közelében

Az ukrán tömegtájékoztatási eszközök október közepe óta számolnak be arról, hogy a katonai bizottságok tisztviselői országszerte nagyszabású razziákat hajtanak végre szórakozóhelyeken. A razziákról Kijevben, Dnyipropetrovszkban, Harkivban, Hmelnyickijben, Lembergben és más városokban számoltak be. Az éjszakai klubok és bárok mellett razziát jelentettek a népszerű ukrán Okean Elzy együttes kijevi koncertjén is.

„A területi toborzóközpontok munkatársai és a rendőrség dokumentumellenőrzést rendezett a fővárosi Goodwine alkoholmarket közelében” – áll a kiadvány Telegram-csatornájának közleményében.

A rajtaütés eredményeiről nem számoltak be. Az erőszakos mozgósításról készült videók széles körben terjedtek az interneten, amelyeken az ukrán katonai bizottságok képviselői láthatók, amint gyakran verik és erőszakot alkalmaznak a mozgósítási korú férfiakkal szemben, és kisbuszokkal ismeretlen helyre viszik őket.

Az ukrajnai mozgósítás megerősítéséről szóló törvény május 18-án lépett hatályba. A dokumentum előírja, hogy a hatályba lépésétől számított 60 napon belül minden hadköteles személynek frissítenie kell adatait a katonai sorozóhivatalban. Ehhez személyesen kell odamenni, vagy regisztrálni a „sorkatonák elektronikus kabinetjében”. Az idézést akkor is kézbesítettnek kell tekinteni, ha a sorköteles személyesen nem látta: a „kézbesítés” időpontja az a nap lesz, amikor az iratra rábélyegezték, hogy azt személyesen nem lehetett kézbesíteni.

A törvénytervezet előírja, hogy a sorköteles személyeknek mindig maguknál kell tartaniuk a katonai igazolványukat, és azt a katonai sorozóhivatal és a rendőrség számára első felszólítására be kell mutatniuk. A szolgálatmegtagadókat megfoszthatják a gépkocsivezetés jogától. A leszerelés feltételeit a dokumentum nem határozza meg. Ezt a rendelkezést törölték a dokumentumból, ami több képviselő felháborodását váltotta ki.

Elolvasom a cikket