A libanoni miniszterelnök nekiment Iránnak

MH/ MTI
2024. október 18. péntek. 18:47

Nadzsib Mikáti közleményében arra a csütörtök esti interjúra reagált, amelyben Mohammad Baker Kalibaf, az iráni parlament elnöke a Le Figaro francia napilapnak azt mondta: Teherán kész lenne tárgyalásokat folytatni Párizzsal egy libanoni tűzszünetről az ENSZ 1701-es határozatának mielőbbi alkalmazásáról.

Ez a határozat zárta le 2006-ban az Irán támogatta Hezbollah síita milícia és Izrael közötti egy hónapos háborút, és előírta, hogy Dél-Libanonban a libanoni hadseregen kívül más katonai erő nem tartózkodhat.

A libanoni miniszterelnök meglepetésének adott hangot az iráni parlamenti elnök kijelentése kapcsán, amelyet arra irányuló kísérletnek nevezett, hogy Irán gyámságot gyakoroljon Libanon felett.

Ezt ő visszautasította, és magyarázatot vár rá. Kiemelte továbbá, hogy „az ilyen tárgyalások kezdeményezése a libanoni állam feladata.

Bejrút minden baráti országgal, köztük Franciaországgal is együttműködik, hogy nyomást gyakoroljanak Izraelre egy mielőbbi tűzszünet elérése érdekében”.

Hozzátette, hogy „az iráni parlamenti elnökön kívül a külügyminisztert, Abbász Aragcsit is arra kérte, legyenek megértéssel a minden korábbinál súlyosabb izraeli agresszió alatt álló Libanon helyzetével kapcsolatban”.

A koalíciós kormányának részét képező Hezbollahhal jó kapcsolatot fenntartó Mikáti első alkalommal illette éles kritikával Iránt.

Elolvasom a cikket