Adja hozzá ezt a terméket az étrendjéhez – véd a rák ellen

Az edamame, vagyis a zöld szójabab egyre népszerűbb termék a diétázni vágyók körében. Ezek a babok valóságos kincsesbánya a tápanyagoknak, amelyek a kiegyensúlyozott étrend alapját képezik.

„Természetes fehérjét tartalmaznak és csökkentik a mellrák kockázatát: mindenképpen iktassa be ezeket a hüvelyeseket az étrendjébe” – olvasható a Sport24.ru cikkének címében.

Milyen előnyei vannak az edamame-nak

Az edamame egyik fő előnye a magas növényi fehérjetartalom. Különösen hasznos a vegetáriánusok és a vegánok számára. A szójabab mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. A fehérje összetétele nem rosszabb az állati eredetű analógoknál, és alkalmas azoknak, akik növényi alternatívákat keresnek. Ezenkívül az edamame gazdag rostokban, amelyek normalizálják az emésztést, javítják az anyagcserét és meghosszabbítják a jóllakottság érzését. Emellett stabilizálja a vércukorszintet, ami hasznos a cukorbetegség megelőzésében.

Ugyanilyen jelentősek az edamame-ban található antioxidánsok is. A szójabab izoflavonokat tartalmaz, olyan anyagokat, amelyek segítenek a gyulladás elleni küzdelemben, támogatják a szív egészségét, és csökkenthetik a rák bizonyos típusainak kockázatát. Az edamame-ban található izoflavonok például gátolhatják a mellrák kialakulását. Az antioxidánsok szerepet játszanak a sejtek öregedésének lassításában és a bőr rugalmasságának megőrzésében is.

Ezenkívül a zöldbab fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A folsav kulcsszerepet játszik az új sejtek képződésében, ami különösen fontos a nők számára a terhesség alatt. A vas fenntartja a normál hemoglobinszintet és megakadályozza a vérszegénység kialakulását, a C-vitamin pedig erősíti az immunrendszert és segít a szervezetnek a vas jobb felszívódását.

Hogyan kell főzni az edamame babot

Az edamame enyhe dióízű és enyhén édes ízű. Az ázsiai konyhában, különösen a japán konyhában a babot gyakran előételként tálalják. A klasszikus módja a főzés vagy párolás, enyhén sózva. Általában közvetlenül a hüvelyben tálalják, amelyet nem esznek meg – kézzel vagy fogakkal nyitják fel, és kiveszik belőle a zsenge babot.

Az edamame összetettebb ételek alapanyagaként is felhasználható. A bab alkalmas salátákhoz, levesekhez, rizshez, pörköltekhez, főzelékhez vagy akár tésztákhoz is. Zöld zöldségekkel, quinoával keverve, mártásokhoz és köretekhez adva is fogyasztható. A wokok és a pókák egyik fő alapanyaga is. A fagyasztott edamame könnyen megtalálható a boltokban, és percek alatt elkészíthető – tökéletes azok számára, akik egy egészséges terméket szeretnének beilleszteni az étrendjükbe, anélkül, hogy sok gondot okozna.

Kiknek nem ajánlott az edamame fogyasztása

Számos előnye ellenére az edamame-nak van néhány ellenjavallata. Például azoknak, akik allergiásak a szójára, ki kell hagyniuk az étrendjükből. A pajzsmirigyzavarban szenvedők számára is fontos szem előtt tartani, hogy a szójatermékek zavarják a jód felszívódását, ezért fogyasztásuknak mérsékeltnek kell lennie.

Elolvasom a cikket