Az éjszakai világítás miatti Alzheimer-kór kockázata magasabb, mint az alkoholizmus miatt

A kísérlet során Amerika minden egyes államához hozzárendeltek egy bizonyos pontszámot a „fényszennyezés” tekintetében, és összehasonlították az Alzheimer-kór előfordulására vonatkozó adatokkal.

Az elemzés eredményei azt mutatták, hogy azokban a régiókban, ahol az éjszakai világítás intenzívebb, nagyságrenddel magasabb a megfelelő betegségben szenvedő betegek száma.

Szergej Illarioskin, orvosszakértő szerint a fényes kültéri reklám, amely a nem zárt függöny miatt az ablakba csapódik, vagy a lakáson belülre terjedő fény valóban kockázati tényező a betegség kialakulásában.

– A 65 év alattiak esetében pedig a „fényszennyezés” szerepe az Alzheimer-kór veszélyének növelésében még súlyosabb volt, mint a régóta ismert és igazolt kockázati tényezők, mint például az alkoholfogyasztás, a depresszió, az elhízás, a cukorbetegség, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás, a krónikus vesebetegség – mondta az orvos.

A reggeli ébredés utáni fokozott ingerlékenység progresszív demenciára utalhat. A kísérlet során megállapították, hogy a reggeli ingerlékenységet jobban kimutatták azok, akik demenciában szenvednek. Ennek az összefüggésnek az az oka, hogy az ilyen diagnózissal rendelkező emberek nem alszanak jól, és állandóan álmosnak érzik magukat.

Elolvasom a cikket