Egyesek esküsznek az ízére, míg mások a látványától is rosszul vannak

Magyar Tibor
2024. október 19. szombat. 5:41

A péniszhalak hengeresek, méretét tekintve körülbelül 10-30 centiméter. Teste gerinctelen, hengeres formájú és sárgás-barna színezetű. Testfelülete nyálkás a farok végződésén apró bolyhok találhatók. A csendes-óceáni partok mentén, különösen Korea, Japán, Kína és Oroszország partjainál, az iszapos vagy homokos tengerfenéken lévő barlangokban él.

Egyes kultúrákban, különösen Kelet-Ázsiában a péniszhalat csemegének tartják, és gyakran nyersen vagy párolva fogyasztják. Ismert a fallikus megjelenéséről, ami a köznyelvben a „péniszhal” elnevezéshez vezetett. Szokatlan megjelenése ellenére a péniszhalak fehérjében és más tápanyagokban gazdagok.

Bár a péniszhalak egyes régiókban csemegének számítanak, a nyugati országokban nem gyakoriak. Ráadásul a nyers vagy nem kellően átsütött tengeri élőlények fogyasztása az elégtelen hőkezelés miatt egészségügyi kockázatot jelenthet a lehetséges paraziták vagy baktériumok miatt. Ezért fontos biztosítani, hogy minden tenger gyümölcsei, beleértve a péniszhalat is, fogyasztás előtt megfelelően legyenek elkészítve és megfőzve.

Sokan viszolyognak a kinézete miatt. A feldolgozása is igazán különleges, amiről több videót is találhatunk az interneten.

Objektum doboz

Az ízéről azt mondják kissé semleges, sós, viszont elképesztően rágós, tehát valamilyen szósz mindenképp indokolt hozzá. Az állatból készített ételspecialitás népszerű fogás Dél-Koreában. Népszerűsége miatt még tenyésztik is. A horgászok csaliként is felhasználják.

Elolvasom a cikket