Erdélyi magyar színházak a bukaresti 34. Országos Színházi Fesztiválon

MH/ MTI
2024. október 18. péntek. 22:15

A legrangosabb román színházi fesztivál programjába 31 hazai produkciót válogattak be és öt külföldi előadást is meghívtak. A Mihaela Michailov, Calin Ciobotari és Ionut Sociu alkotta kuratórium 250 előadást nézett meg számos európai országban a program kialakításához.

A színházi esemény idei kiadásának mottója: A lehetséges dramaturgiái. A fesztivált pénteken 20.30 órától Cári Tibor zenszerző és a balkáni zenét játszó, abból inspirálódó Folktronica Orchestra közös koncertje nyitja.

Az erdélyi zeneszerző, zenei vezető, színész a Román Színházi Szövetség (UNITER) díját is megkapta tavaly A legjobb zene és hangdizájn kategóriában a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Az igazság gyertyái című előadásához írt eredeti zenéjéért.

A produkciót október 23-án 20.30 órától láthatja a fesztivál közönsége a I. L. Caragiale Nemzeti Színház Ion Caramitru termében. Székely Csaba drámája a legjobb, ősbemutatóként színpadra írt szöveg díját is kiérdemelte. A történelmi dráma az 1940-es években játszódik az erdélyi Bözödújfaluban.

Sebestyén Aba vitte színre, a díszletet Sós Beáta, a jelmezeket Hatházi Rebeka tervezte. Az egyik főszereplőt alakító B. Fülöp Erzsébetet A Legjobb női főszereplő díjra jelölte az UNITER.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Stuart Mária című előadással vesz részt a bukaresti színházi szemlén. Friedrich Schiller drámája október 22-én 19 órától látható a I. L. Caragiale Nemzeti Színház stúdiótermében. Az előadás rendezője és díszlettervezője Diego de Brea, létrehozásában Gyarmati Kata dramaturg és Bocskai Gyopár jelmeztervező működött közre. A fénytervet Groza Romeo, a videótervet Buksa Péter jegyzi. Stuart Máriát Imre Éva alakítja, a további szerepekben Tőtszegi Zsuzsa, Szűcs Ervin, Viola Gábor, Bács Miklós, Bíró József és Bodolai Balázs látható.

A színházi szemle programjába a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Pericles című előadás is megtekinthető. William Sheakespeare művét a brit Philip Parr rendezte, dramaturgja Dálnoky Réka, díszlet- és jelmeztervezője Brian D. Hanlon, koreográfusa Anca Stoica, zenéjét Cári Tibor szerezte.

Október 26-án 20 órától és 27-én 17 órától látható a nemzeti színházban. A 34. Országos Színházi Fesztivál programjában más kisebbségi – német és zsidó – színházak produkciói is szerepelnek, illetve független színházi műhelyek is bemutatkoznak. A programot számos könyvbemutató és más kísérőrendezvény színesíti, a többi között a neves román rendező, Silviu Purcarete 50 éves színházi munkássága előtt tisztelegnek kiállítással.

Elolvasom a cikket