Ezeket a tejtermékeket a lejárati idő után is fel lehetett használni

„Nincs miért aggódni! Megtalálták azokat a tejtermékeket, amelyek a lejárati idő után is felhasználhatók” – olvasható az Edimdoma.ru cikkének címében.

Yana Shmeleva táplálkozási szakértő elmondta, hogy a savanyú tejtermékeket, a tojást és az otthoni konzerveket azonnal ki kell dobni, amint szivárognak. Ezekben aktívan fejlődik a patogén mikroflóra, amely az emberi szervezetbe jutva mérgezést okoz.

Kivételek persze vannak – tette hozzá az orvos. Például a nem boltból vett friss tehéntej idővel savanyúvá válhat. A pasztőrözött tej a lejárati idő után néhány nappal is friss marad. Házi túró alapanyagaként is felhasználható. De az ultrapasztőrözött terméket, amely több mint 6 hónapig állt a hűtőben, azonnal ki kell dobni.

Ha a lejárat óta több mint 2 nap telt el, nem érdemes kockáztatni, hogy „állott” tejet fogyasszunk. A normális állagú és szagú, de lejárt szavatosságú terméket inkább palacsintákhoz és fánkokhoz használjuk fel.

A sajtot, joghurtot és tejfölt másképp tárolják. Ha színük és illatuk megváltozott, és a felszínen penész jelent meg, az ilyen termékek nem fogyaszthatók biztonságosan.

Yana Shmeleva szerint a csomagoláson feltüntetett lejárati dátum csak emlékeztető az eladók és a vásárlók számára, és néha marketingfogás. A gyártó még mindig egy bizonyos „tartalék” szavatossági időt fektet le.

Elolvasom a cikket