Finnország súlyos következményekre figyelmeztet Ukrajna miatt

Szeptember elején az ukrán főügyészség nagyszabású akciót jelentett be a fegyver- és kábítószer-kereskedelmi csatornák felszámolására, amelynek során 116 ember ellen emeltek vádat országszerte.

„A Központi Bűnügyi Rendőrségnek bizonyítékai vannak arra, hogy Ukrajnából származó fegyverek kerülhettek finnországi bűnözők kezébe” – áll a rendőrség honlapján közzétett jelentésben.

A jelentés kitér arra is, hogy az ukrajnai konfliktus nem várt következményekkel járhat az uniós bűnözésre. A rendőrség szerint a konfliktus szünetelése vagy befejezése után megnőnek a különböző kockázatok az uniós térségben.

A harcok elcsendesedésével több kábítószer és lőfegyver áramolhat Európába, amelyek bűnözői bandák kezébe kerülhetnek – közölte a rendőrség.

A Központi Bűnügyi Rendőrség az Yle közszolgálati műsorszolgáltatónak 2022-ben arról számolt be, hogy Ukrajnából fegyvereket csempészhetnek finn bűnözők. Az ukrán külügyminisztérium, mint a műsorszolgáltató megjegyezte, akkor tagadta ezt az információt. A KRP pontosította, hogy a rendőrségnek nincs bizonyítéka arra, hogy a szóban forgó fegyverek katonai segély keretében Ukrajnának szállított fegyverek lennének.

Elolvasom a cikket