Így próbált elmenekülni a sorozás elől egy ukrán férfi

Így próbált elmenekülni a sorozás elől egy ukrán férfi

Egy 30 éves ukrán blogger névtelenül nyilatkozott arról, hogy miért döntött úgy, hogy visszautasítja a behívót egy toborzóirodába, és nem jelentkezik aktívan a hadseregbe, hogy a fronton harcoljon az ukrajnai Harkivban. Az okok között kiemelte a hadsereg magas rangú tisztviselőinek korrupcióját és az újonnan besorozott katonák rossz kiképzését. Az új ukrajnai mozgósítási törvényt a civil lakosságra nézve károsnak nyilvánította. A 25 és 60 év közötti harcképes korú ukrán civil férfiak ezrei próbálják elkerülni a sorozást, miután tavaly május 18-án hatályba lépett az új mozgósítási törvény

Fotó: AFP/Anadolu/Narciso Contreras

Egyre gyakrabban folyamodnak erőszakhoz a sorozást végző rendészek Ukrajnában, ehhez köthetően megszaporodott az országból menekülő férfiak száma. Sokan az életüket is kockára teszik, csak hogy ne hurcolják el őket a frontra.

Hasonló eset történt a kárpátaljai Asztély határátkelőjén is, ahol egy 25 éves odesszai „nő” adta át útlevelét okmányellenőrzésre. A kárpátaljai magyar sajtó beszámolójaszerint kiderült, hogy a „hölgy” júliusban még férfiként esett át a katonai orvosi bizottság ellenőrzésén.

A határőrök természetesen megtagadták a határátlépést és azonnal értesítették a rendőrséget. A férfi ellen eljárás indult.

Elolvasom a cikket