Jaroslaw Kaczynski: Donald Tusk csatlakozzon az uniós migrációs paktum elleni népszavazási kezdeményezéshez!

MH/MTI
2024. október 18. péntek. 13:58

Kaczynski pénteki sajtóértekezletén arra reagált, hogy a lengyel kormány kedden új migrációs stratégiát fogadott el. A menedékjogi kérelmek benyújtásának ideiglenes regionális felfüggesztéséről is szóló dokumentumot teljes terjedelmében csütörtökön tették közzé.

Kaczynski bírálta, hogy a stratégiában nem esik szó az uniós migrációs és menekültügyi paktumról, valamint Lengyelország nyugati határának védelméről sem. Közben „Németország migránsokat szállít nekünk” – tette hozzá a PiS elnöke.

Kifogásolta: a kormány migrációs stratégiája sokat foglalkozik „a lengyel társadalom adaptálásával a migránsok jelenlétéhez”, a tartózkodást legalizáló eljárások egyszerűsítésével és a külföldről érkezőket támogató 49 integrációs központ létrehozásával.

A stratégia azonban nem oldja meg a migráció problémáját, hanem „a multikulti politika és a migrációs paktum érvényesítését” készíti elő Lengyelországban – szögezte le Kaczynski.

Amennyiben Donald Tusk valóban bizonyítani szeretné, hogy szembe akar szállni a migrációval összefüggő veszélyekkel, alá kellene írnia a migrációs paktummal szembeni népszavazási kezdeményezést – jelentette ki Kaczynski.

A PiS szeptember közepén indított aláírásgyűjtést az uniós migrációs paktumnak a menekültek átirányításáról szóló előírásairól. Hasonló témájú népszavazást a PiS kezdeményezésre már a tavaly októberi parlamenti választással együtt is tartottak. Akkor azonban a részvételi arány nem haladta meg a szükséges 50 százalékos küszöböt, s a szavazás emiatt érvénytelen volt.

Tusk a múlt hét végén, utalva a lengyel–fehérorosz határon fennálló helyzetre, jelentette be „a menedékjog ideiglenes és regionális felfüggesztését” is lehetővé tevő migrációs stratégiát. A stratégia végleges szövege nem a szó tágabb értelmében felfogott menedékjog esetleges felfüggesztéséról szól, hanem az új menedékjogi kérelmek benyújtásának ideiglenes és területi felfüggesztésének lehetőségéről, „az átkelőhelyeken vagy azokon kívül”, mégpedig az állambiztonságot fenyegető közvetlen veszély esetén. A megoldás két törvénytervezetben öltene majd testet.

Ursula von der Leyen, az EB elnöke csütörtökön elmondta: amennyiben a lengyel megoldás „ideiglenes és arányos lenne”, Lengyelország a „jogi kereteken belül” cselekedne. Hozzátette: Brüsszel kapcsolatban marad Varsóval az ügyben. Aláhúzta: sok probléma, amellyel a tagállamok a migráció kapcsán szembesülnek, a migrációs paktum elfogadása után oldódik meg.

Elolvasom a cikket