Kamarai együttműködés jött létre a vállalkozások energiahatékonyságának javításáért

MH/MTI
2024. október 18. péntek. 12:04
Frissítve: 2024. október 18. 12:08

Lantos Csaba hangsúlyozta: a kormány célja, hogy újra gyors gazdasági növekedésre térjen át az ország, ebben a folyamatban meg kell találniuk az útjukat a magyar vállalatoknak, ennek érdekében a tárca és a kamara még szorosabban működik majd együtt.

Ismertette, hogy a tárcához tartoznak az energia- és klímaügyek, a vízügyi és vízgazdálkodási terület, a környezetvédelem és a körforgásos gazdaság. Ezekben erősen érintettek a magyar vállalatok, sok megoldás, illetve fejlesztési lehetőség áll előttük – jelezte.

A miniszter elmondta, hogy rendszeresen kérik a kamarai tagvállalatok véleményét, amelyek hozzájárulnak a gazdasági növekedést segítő döntésekhez.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: négyévente kötnek átfogó megállapodást a kormány és a kamara együttműködéséről a vállalkozások számára meghatározó kérdésekben, majd ezt lebontják egyes szakterületekre; ennek jegyében jött létre a megállapodás az energiaügyi tárcával.

Parragh László az utóbbi időszak egyik legnehezebb területének nevezte az energetikát, illetve az Energiaügyi Minisztériumhoz tartozó kérdésköröket.

A kamara elnöke hangsúlyozta: az MKIK célja, hogy a híd szerepét töltse be a gazdaság és a kormányzat között, javítva a vállalkozások versenyképességét, piaci jelenlétét.

A kamara tájékoztatása szerint az együttműködési megállapodás célja a magyar gazdaság fenntartható fejlődésének és versenyképességének előmozdítása. A partnerség kiemelt figyelmet fordít az energiahatékonyságra, a fenntarthatóságra és a klímasemlegességre, valamint a kiszámítható beruházási környezet kialakítására.

Az együttműködés részeként a felek támogatni kívánják a mikro-, kis- és középvállalkozások innovatív energiagazdálkodási lehetőségeit, és közösen dolgoznak olyan szakpolitikák kialakításán, amelyek a magyar gazdaság hosszú távú fejlődését biztosítják.

A tájékoztatás szerint az MKIK elkötelezett a hazai vállalkozások érdekeinek képviselete mellett, és kiemelt szerepet játszik az energiahatékonyságot, valamint a környezetvédelmet célzó intézkedések kidolgozásában és terjesztésében. Az Energiaügyi Minisztérium ehhez biztosítja a vállalkozások számára szükséges információkat és szakmai támogatást.

Elolvasom a cikket