Elmagyarázta, hogy az antocianinok nevű anyagok bősége teszi ezeket a bogyókat kékké.
– Az antociánok erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, megvédik a sejteket az oxidatív stressztől, ami megakadályozhatja a DNS mutációit és a rákos sejtek kialakulását – biztosította a doktornő.
Korábban orosz tudósok négyféle ribizli rákellenes tulajdonságait tárták fel. Megjegyezték, hogy a ribizli szomorú például cianidint tartalmaz – a fent említett antociánok egy típusát. Ezenkívül ezekben a bogyókban található anyag az acacetin, amely szintén rákellenes hatásáról ismert.
Mariyat Mukhina megjegyezte, hogy az orvostudomány más bogyók hasonló tulajdonságait ismeri. A málna például ellagsavat tartalmaz, amely képes a daganatos sejtek apoptózisát (programozott halálát) előidézni és megakadályozni az áttétek megjelenését – hangsúlyozza az orvosdoktor.
– Egyes klinikai kísérletek kimutatták, hogy a málnakivonat hozzáadása egerekben lassítja a tumor növekedését – számolt be a medikus.
Hozzátette, hogy a rák megelőzése érdekében a fokhagymát és a paradicsomot is be kell iktatni az étrendbe.