Kezelni kell a száz alatti pulzust?

Az orvosok azt tanácsolják, hogy naponta mérjék a vérnyomást és a pulzust, különösen a negyven év felettieknek. De mi van akkor, ha a pulzus 90-100 ütés/perc? Az ilyen mutatók ijesztőnek tűnnek. Érdemes emiatt aggódni? És szükséges-e kezelni a magas pulzusszámot? A következőket mondja az orvos.

Olga Boqueria kardiológus szerint az egyik leggyakoribb kérdés, amit a páciensei feltesznek, a gyors pulzusra vonatkozik: „Doktor úr, 89-90, sőt 100 ütés per perc a pulzusom. Mit tegyek ellene? Mit kell ellenőriznem? Hogyan kezeljem?”

„Nem kell kezelni” – válaszolja az orvos. – „Mert a 60-100 ütés/perc közötti pulzus éber állapotban normális pulzusnak számít.

Bármi, ami ennél magasabb, tachikardiának (a nyugalmi szívfrekvencia meghaladja a percenkénti 100 ütést) számít.

„Egy másik dolog az, ha a pulzusa mindig is 60 ütés/perc volt, és hirtelen minden ok nélkül 90-re emelkedett. Erre oda kell figyelni” – hangsúlyozta a szakértő.

„Leggyakrabban a magas pulzusszám olyan embereknél fordul elő, akik nem edzettek. Ha már a gyaloglási sebesség enyhe növelésével elkezd zihálni és megnő a pulzusszám, akkor kardióedzésre van szükség. Ez futás, gyaloglás, tánc, úszás” – mondja Olga Bokeria.

Létezik egy fogalom, amelyet kardiorespiratorikus állóképességi szintnek neveznek. Ez azt mutatja, hogy a szív- és érrendszer mennyire felkészült a fizikai aktivitásra. A kardiorespiratorikus állóképesség szintjének felméréséhez meg kell mérni az időegységre jutó oxigénfogyasztás mértékét.

„Ezt VO2-ként jelöljük (V – sebesség, O2 – oxigén). Minél magasabb a VO2, annál magasabb a kardiorespiratorikus állóképesség szintje” – magyarázza a kardiológus.

A VO2-szintet egy speciális berendezéssel végzett kardiorespiratorikus állóképességi teszt során számítják ki. Ma már azonban egyes fitneszóra-modellek is képesek kiszámítani ezt a mutatót.

„A VO2-szint a férfiaknál és a nőknél eltérő. A férfiaknál magasabb, különösen a fiatal férfiaknál” – mondja az orvos. – Lehet azonban fiatalnak lenni, és mégis nagyon alacsony a szív- és állóképesség. És fordítva – lehet rendszeres kardióedzést végezni, és még a korban is magas VO2-szinttel rendelkezni”.

Egy 2023-as tanulmány egyébként megállapította: a magasabb V̇O2-szinttel rendelkező embereknél 45 százalékkal alacsonyabb a minden okból bekövetkező halálozás kockázata.

„Legyen ez a motiváció arra, hogy kritikusan nézzük meg a napi rutinunkat, és minden nap iktassunk be 30 perc kardiómozgást” – mondja az orvos.

A magas vérnyomással ellentétben nincs minőségi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a magasabb pulzusszám egészséges embereknél megrövidíti-e a várható élettartamot – írja blogján Dr. Utin.

Elolvasom a cikket