Közeleg a tél és vele együtt a légúti vírusok szokásos kavalkádja

A téli tripla járványtól való óvatosságra való felhívás szinte minden évben elhangzik, mióta a Covid–19 megjelent a színen. Az influenza szezonális mintázatához már jól hozzászoktunk, és bár az RSV-ről talán kevesebbet hallunk, a szezonalitást övező tudomány is egyértelmű.

A Covid–19 ugyanúgy nem szezonális fertőzés, de a legtöbb helyen ősszel és télen megbetegedési hullámot tapasztalunk. A legújabb kutatások szerint az Egyesült Államok keleti részén hat hónapos oszcilláló hullámokat észleltek a leghidegebb és a legmelegebb hónapokban egyaránt.

Európában vegyes a kép, a Politico szerint jelenleg Olaszországban, Szlovéniában, Cipruson és Ausztriában a legmagasabb az új Covid–19-es megbetegedések aránya.

Az influenza- és RSV-fertőzések csúcspontja még nem érkezett el, de ha ez a tendencia folytatódik, akkor egyes helyeken a Covid–19 hullám közepette indulhat a szezon.

Hogyan védekezhet

Szerencsére mindhárom, a tripla járványban érintett vírus ellen rendelkezésre áll védőoltás. A szezon korai szakaszában – ha jogosultak vagyunk rá – a védőoltás beadása a legjobb módja a súlyos megbetegedések megelőzésének, és akár meg is akadályozhatja, hogy egyáltalán megbetegedjünk.

„Az új adatok szerint az elmúlt években a covid és az influenza több ezer halálesetet okozott, így egyértelmű, hogy a téli vírusok fenyegetése túlságosan is valós, és létfontosságú, hogy mindenki, aki jogosult rá, éljen az oltási lehetőséggel” – mondta Steve Russell, az NHS nemzeti oltási és szűrési igazgatója egy nyilatkozatban.

Az aktuális szezonra vonatkozó influenza elleni vakcinák már kaphatók, a Covid–19-vakcinákat pedig nemrégiben frissítették a forgalomban lévő változatoknak megfelelően. Az egyes oltóanyagokra való jogosultság országonként és a különböző egészségügyi rendszerek között változik, ezért a legjobb, ha orvosával vagy gyógyszerészével beszél a megfelelő információkért, ahol Ön tartózkodik.

Bár sok ember számára az RSV-fertőzés enyhe megfázásként jelentkezik, becslések szerint az USA-ban évente 6-10 ezer halálesetet okoz az idősebb felnőttek körében. Világszerte a vírus több tízezer halálesetért felelős az öt év alatti gyermekek körében is. Ezért váltott ki nagy visszhangot a hír, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal 2023-ban jóváhagyta a világ első RSV elleni vakcináját.

És friss hír: a The Lancet című folyóiratban megjelent új tanulmány arról számol be, hogy a 2023–24-es szezonban használt RSV-vakcina 80 százalékos hatékonysággal megelőzte a kórházi kezelést a 60 éves és idősebb felnőtteknél.

Ismétlem, az RSV-vakcina elérhetősége és jogosultsága valószínűleg régiónként változik – az Egyesült Királyságban például most kezdték el először kínálni a vakcinát a terhesek és az idősek számára . Mint mindig, a legjobb forrás a helyi gyógyszertár vagy háziorvos, ha többet szeretne megtudni.

Ha légúti megbetegedésben szenved, fontos, hogy otthon maradjon, és pihenjen sokat. Ez egyszerű tanács, de beválik – és további előnye, hogy megakadályozza a baktériumok másokra való átterjedését. Igyon sok folyadékot, és töltse fel azt a sorozatot, amit már régóta meg akart nézni. A vény nélkül kapható gyógyszerek, mint például a paracetamol, segíthetnek az olyan tüneteken, mint a láz és az izomfájdalom.

Az amerikai háztartások idén is négy ingyenes otthoni Covid–19 tesztet rendelhetnek. Mivel a Covid–19 tüneteit nehéz lehet megkülönböztetni az influenzától, az RSV-től vagy egy egyszerű megfázástól, a tesztelés segíthet eldönteni, hogy szükség van-e további kezelésre, például vírusellenes gyógyszeres kezelésre.

Ha nem tudja elkerülni, hogy kimozduljon, fontolja meg az arcmaszk viselését , különösen zsúfolt beltéri helyiségekben, vagy ha olyan valakivel tölt időt, aki érzékenyebb a súlyos légúti megbetegedésekre. A jó kézhigiéné gyakorlása szintén fontos a betegségek terjedésének megelőzése szempontjából, nem csak az influenza, a Covid–19 és az RSV esetében. Ezek szintén alapvető, olcsó dolgok, de nagy különbséget jelenthetnek.

Ha pedig légúti tünetei vannak, magától értetődik, hogy tartsa távol magát a veszélyeztetett személyektől – például az idősektől, a nagyon kisgyermekektől és azoktól, akik olyan orvosi kezelés alatt állnak, amely veszélyeztetheti az immunrendszerüket –, amíg újra harcképes nem lesz.

A cikk tartalma nem helyettesíti a szakszerű orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést.Az egészségügyi állapotokkal kapcsolatos kérdéseivel mindig forduljon szakképzett egészségügyi szolgáltatókhoz.

Elolvasom a cikket