Öt évadot összegez a Nemzeti Színház albuma

MH/ MTI
2024. október 18. péntek. 23:24

A Kornya István által szerkesztett, Eöri Szabó Zsolt képeivel illusztrált kiadvány részletesen ismerteti egyebek mellett a teátrum által képviselt értékrendet, bemutatja a társulatot, felidézi az elmúlt öt év kiemelkedő eseményeit és összegzi a kitűzött és az elért célokat.

A pénteki sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója kiemelte, hogy bár ragaszkodnak a nemzeti értékekhez és az ezeket képviselő művek alkotják repertoárjuk gerincét, a nemzetközi színházi világ értékeinek bemutatását is fontosnak tartják.

Nem tudjuk magunkat helyesen látni, ha nem helyezzük nemzetközi kontextusba azt, amit csinálunk.

Nyitva kell tartani az ajtót, és a legjobbakat elhozni, hogy a velük érkező értékek beépülve tovább gazdagítsák azt a kultúrát, amely már a miénk – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

A teátrummal együttműködő, nemzetközileg elismert alkotók közül a sajtótájékoztatón jelen volt Valerij Fokin, Avtandil Varszimasvili, Diana Dobreva és Jan Fabre is, aki jelenleg a Vér vagyok című előadást állítja színpadra a társulattal.

A rendezvényen kiosztott sajtóanyagban hangsúlyozták, hogy a Nemzeti Színház 2013 óta kiemelten fontosnak tartja a nemzetközi kapcsolatrendszer építését, fejlesztését, és felidézték, hogy azóta a világszínház számos jelentős alkotója, köztük Silviu Purcarete, Valerij Fokin, Theodórosz Terzopulosz is együtt dolgozott már a társulattal.

Kitértek arra is, hogy 2023-ban a Nemzeti Színház volt Európa legnagyobb színházi és kulturális eseményének, a Színházi Olimpiának a főszervezője.

Az eseménysorozat gerincét a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) programja alkotta. Felidézték, hogy április 1. és július 1. között 58 ország 400 társulata 750 előadást tartott több mint 100 helyszínen országszerte.

Az előadásoknak és programoknak több mint 200 ezer nézője volt. A MITEM programjában jelentős alkotók, köztük Theodórosz Terzopulosz, Suzuki Tadashi, Romeo Castellucci, Szlava Polunyin, Heiner Goebbels, Silviu Purcarete, Eugenio Barba, Alessandro Serra által színpadra állított előadások is szerepeltek.

Elolvasom a cikket