Pánik a demokratáknál, botlások Harris kampányában

Szinte nincs olyan amerikai választás, amelyet ne előzne meg egy „októberi meglepetés”, vagyis ne történne egy olyan váratlan esemény, ami megváltoztatja a verseny kimenetelét. Az idei október (eddig) nem hozott sokkoló bejelentéseket vagy leleplezéseket, azonban két esemény is történt, amely kihatott a kampányra. Az egyik a hurrikánszezon volt, amelyre a Biden-kormányzat válasza (beleértve Harrist) is, jelentősen rontotta a demokraták novemberi esélyeit. A másik pedig inkább folyamat, mint konkrét esemény: láthatóan botladozik a Harris-kampány.

Hurrikán mossa el a kampányt?

A természeti katasztrófák kiváló tesztjei annak, hogy egy politikus miként viselkedik egy válsághelyzetben. 2012-ben Barack Obama újraválasztási esélyein sokat segített a Sandy hurrikánra adott válasza. Idén ősszel két hurrikán csapott le Floridára: a Helene és a Milton. A Helene hatalmas árvizeket okozott Észak-Karolinában, Tennessee-ben és Virginiában. Az árvizek eleinte be sem kerültek a híradókba, és késett a segítség is. Mivel hagyományosan republikánus közösségeket érintette a katasztrófa, a Biden-adminisztráció válasza vagy inkább a válasz hiánya azt a látszatot keltette, hogy azért nem tesznek többet, mert ezek a közösségek nem fognak rájuk szavazni.

Miközben pusztítottak az árvizek, Harris pénzgyűjtő rendezvényeken vett részt és szórakoztató műsorokban adott interjúkat. Miután súlyosbodott a helyzet és minden irányból egyre több kritika érte a Biden-adminisztrációt, Kamala Harris kampánya felébredt: gyorsan próbálták aktivizálni a jelöltet, mutatni, hogy tesz valamit a helyzet kezeléséért.

Azonban mivel az alelnök politikai szerepe csekély, és a katasztrófa kezelését általában az adott állam végzi a föderális szervek segítségével, ezért Harris próbálkozásai kampányhúzásnak tűntek, nem pedig valódi segítségnek.

Az sem segített, hogy Harris Floridában megtámadta a hurrikán elleni védekezést levezénylő Ron DeSantis republikánus kormányzót, amiért az nem válaszolt a hívásaira. Ez egyes demokrata körökben lehet, jó döntésnek tűnt, azonban mivel DeSantis egy népszerű kormányzó, aki jól teljesít válsághelyzetben, ezért Harris nem jött ki jól az egyoldalú viszályból.

Ráadásul Joe Biden is rontott Harris helyzetén, miután megdicsérte DeSantist és kijelentette: a kormányzó mindenben együttműködik vele. Ez mellesleg már a sokadik olyan eset volt, amikor úgy tűnt, Biden megpróbálja aláásni Harrist: például akkor tartott sajtótájékoztatót, amikor az alelnök kampányeseményt. A demokrata források szerint Biden nem szabotálja Harrist, hanem mint az Axios megtudta: az ütközések oka, hogy a két politikus tanácsadói nem egyeztetnek egymással.

Elolvasom a cikket