Szabályozhatja a vércukorszintet, csökkentheti a vérnyomást, elősegítheti a szív és a vese egészségét

A trópusi régiókban a kókuszvíz már régóta része a diétának és az egészségügyi gyakorlatnak. A hagyományos ayurvédikus orvoslás egyes gyakorlói például az emésztés, a vizeletürítés és a spermatermelés támogatására használják a kókuszvizet.

A kókuszvíz természetes elektrolitokat tartalmaz. Például 1 csésze 600 milligramm káliumot tartalmaz, ami a napi érték (DV) 16%-a. A kálium létfontosságú szerepet játszik a szervezetben, többek között segíti a veseműködést és az izomösszehúzódásokat.

A kókuszvíz természetes alternatívája lehet a sportitaloknak. Míg a kókuszvíz gyakran több káliumot tartalmaz, mint az átlagos sportitalok, általában kevesebb nátriumot tartalmaz, ami a fő elektrolit, amely az izzadással elvész.

Ezenkívül kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint sok sportital. Ez azt jelenti, hogy megerőltető vagy hosszú edzés során nem biztos, hogy elegendő energiabomba, de utána segíthet a rehidratációban.

Egy csésze kókuszvíz 45 kalóriát tartalmaz. Remekül helyettesíti az olyan italokat, mint az üdítők és a gyümölcslevek, amelyek általában magas kalória-, cukor- és szénhidráttartalmúak.

Aki a sima vizet nem találja ízletesnek, az rájöhet, hogy ha egész nap kókuszvizet iszik, az javítja a hidratáltságát.

A hidratáltság megőrzése segíthet az energiaszint növelésében, támogatja az emésztést, javítja a megismerési képességeket, csökkenti az ízületi fájdalmakat, segíthet a testsúlyt kezelni, megelőzi a vesekövet, szabályozza a testhőmérsékletet, csökkenti a fejfájás előfordulását, javítja a szív egészségét

A kókuszvíz a káliumon kívül számos tápanyagot tartalmaz, többek között kalciumot és magnéziumot.Egy csésze kókuszvíz körülbelül 600 mg káliumot tartalmaz, míg összehasonlításképpen egy közepes banán 420 mg-ot. Aki növelni szeretné a káliumbevitelt, annak a kókuszvíz jó választás lehet. A kálium segít egyensúlyban tartani a folyadék- és elektrolitszintet, különösen edzés közben. És mivel a kókuszvízben több kálium van, mint nátrium, a kálium segíthet ellensúlyozni a nátrium vérnyomásra gyakorolt hatását és még a vérnyomást is csökkentheti.

A kalcium támogatja a csontok és a fogak szilárdságát, és segíti az izmok összehúzódását és megfelelő működését. Egy csésze kókuszvíz körülbelül 56 mg kalciumot tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 4 százaléka.

A magnézium segít a kalcium és a kálium izmokba való bejutásában, valamint az energiatermelésben és a szervi működésben is.

A kókuszvíz elősegítheti a szív egészségét is. A benne lévő kálium segíthet csökkenteni a vérnyomást. Emellett egy régebbi tanulmány szerint a kókuszvíz segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Bár a kókuszvíz szerepet játszhat a szív egészséges táplálkozásában, az embernek továbbra is be kell tartania az orvosa által javasolt étrendi ajánlásokat.

A kókuszvíz antioxidánsokat tartalmaz , amelyek segítenek semlegesíteni az oxidatív stresszt és a szabad gyököket.

Az egyik tanulmány megállapította, hogy a kókuszvíz nagy hatásfokú antioxidánsai segítettek csökkenteni a koleszterinmarkereket patkányoknál.

Ha cukrozatlan kókuszvizet iszunk cukros italok helyett, az segíthet a cukorbetegségben szenvedő személynek szabályozni a vércukorszintjét. A cukrozatlan kókuszvíz azonban természetes cukrokat tartalmaz, ezért előfordulhat, hogy az illetőnek korlátoznia kell a fogyasztását.

A kókuszvíz rendszeres fogyasztása elősegítheti a vese egészségét. Egy 2018-as vizsgálat szerint a vesekővel nem rendelkező résztvevőkön végzett vizsgálat szerint a kókuszvíz segített abban, hogy vizelés közben több citrátot, káliumot és kloridot veszítsenek, ami arra utal, hogy a kókuszvíz segíthet a kövek fellazításában vagy a kövek kialakulásának megelőzésében.

A kókuszvíz fogyasztása vagy a bőrre való felvitele hidratáló hatású lehet. Segíthet megelőzni a szabad gyökök okozta károsodásokat.

Elolvasom a cikket