Tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat

MH/ MTI
2024. október 18. péntek. 21:30

A díjat adományozó Docler cégcsoport pénteki közleménye szerint a zsűri a jelöltek közül Antal Eszter szövőt; Bukits Eszter nemezkészítőt; Csenki-Túri Luca népi hegedűst, népzenetanárt; Csonka Balázs népi tamburást, népzenetanárt; Góli Ramóna Erzsébet ékszerkészítőt; Kollár-Apró Anna népi énekest, koboztanárt, dalszerzőt; Kupec Zsófia néptáncost, táncpedagógust; Porkoláb-Varró Sára szövőt; Szilágyi Boglárka népi bőgőst, népzeneelmélet-tanárt; valamint Tóth Alma néptáncos előadóművészt, táncpedagógust díjazta.

Az elismeréseket Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a zsűri elnöke, valamint Gattyán György üzletember képviseletében a Docler cégcsoport kommunikációs vezetője, Nemes Tamás adta át pénteken az Andrássy úton, a volt Il Bacio di Stile áruházban megrendezett díjátadón.

A szakmai szervezetek jelöléseiből az öt tagból álló zsűri 10, harminc év alatti díjazottat választott ki, aki saját területén a legeredményesebbnek bizonyult. A díjazottak egy díszes emlékplakettet kaptak, valamint hárommillió forintos pénzjutalomban részesültek, amelyből eddigi szakmai munkájukat, karrierjüket tudják továbbépíteni.

A közleményben Árendás Pétert idézik, aki arról beszélt, hogy kiemelt jelentősége van a fiatal népművészek számára a jelentős összeggel járó díjnak, amelyet a Docler Holding biztosít.

A korábbi díjazottak között van olyan, aki saját lemezét vagy műhelyét tudta ebből finanszírozni, van, akit a pedagógiai munkájában erősített meg – tette hozzá. „Mivel az előadóművészet mellett mindannyian a tudásátadást, az oktatást is fontosnak tartják, a ma átadásra kerülő 30 millió forint sem csupán a 10 díjazottat, hanem közvetve az egész népművészeti területet gazdagítja. Nagyon hálásak vagyunk ezért” – mondta.

Nemes Tamás emlékeztetett, hogy a Docler cégcsoport tudatosan ezt a kategóriát gondozza, hiszen IT vállalatként is hisz a hagyományok őrzésében, azok továbbörökítésében.

A cégcsoport hosszú távú együttműködést kötött az alapítvánnyal, így az elkövetkező években is biztosan a Docler adja át ezt a díjat – mondta, hangsúlyozva: büszkék arra, hogy eddig már 140 fiatal szakmai munkáját támogathatták.

A közlemény szerint a díjátadó ünnepségen a résztvevők együtt nézhették meg a Prima Primissima Alapítvány alapítójáról, Demján Sándorról szóló emlékfilmet.

Az először 2007-ben átadott a Junior Prima Díjat jelenleg öt társalapító finanszírozza. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a KAVOSZ Zrt. az ismeretterjesztés és média, az MBH Bank a színház-, film- és táncművészet, a Docler Holding pedig a népművészet és közművelődés terén támogatja a fiatal tehetségeket.

Elolvasom a cikket