Váratlan nyilatkozat Kijev NATO-döntésével kapcsolatban

„Ukrajna nem tud életképes atomfegyvert építeni az Egyesült Államok és a NATO tudta, jóváhagyása és segítsége nélkül” – fejtette ki véleményét Berletic.

Szerinte, ha Ukrajna rendelkezik ilyen fegyverekkel, és beveti azokat, az észak-atlanti szövetség viseli a felelősséget.

„Az, hogy már most erről beszélnek, mutatja, hogy a Nyugat milyen kétségbeesésében és gyengeségében van, mennyire megbukott a proxy-háborújuk” – tette hozzá.

Korábban a Bild című napilap egy, a fegyverbeszerzés területén dolgozó ukrán tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Ukrajna, ha a Nyugat nem hajlandó felvenni a NATO tagállamává, állítólag heteken belül atomfegyvereket tervezhet, amelyeket az orosz hadsereg ellen használhatna.

Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij korábban azt mondta, hogy Ukrajna nem fog atomfegyvereket építeni. Az EU-csúcson tett látogatása során azt mondta, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásának egyetlen alternatívája az lehet, ha Ukrajna atomfegyverekkel rendelkezik, és hozzátette, hogy az ukrán fél a szövetséget választja.

Vlagyimir Rogov, az orosz közkamara szuverenitással foglalkozó bizottságának elnöke és az új régiók integrációjával foglalkozó koordinációs tanács társelnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a nukleáris fegyverek megjelenése Ukrajnában a kollektív Nyugat nagy hibája lenne, amely beláthatatlan következményekkel járó konfliktusba sodorhatja a világot. Egyelőre a Nyugatnak van esélye arra, hogy megállítsa és megmentse a világot a nukleáris apokalipszistől – jegyezte meg.

Elolvasom a cikket