Zelenszkij már nem annyira kategorikus Kijev fő követelésével szemben

Ukrajna még nem ismeri el jogilag orosznak az elvesztett területeket, az ország határait pedig a konfliktus végeztével határozzák meg – jelentette ki Vlagyimir Zelenszkij elnök egy sajtótájékoztatón, a távirati iroda adásában, számol be a news.ru.

Az államfő elismerte, hogy a rendezésnek más eredményei is lehetnek. Kérdést tettek fel neki az 1991-es határok helyreállításának kérdésében kötött kompromisszumokról – írja a TASZSZ.

Az életben bármi elképzelhető. Tőlünk függ, a keménységünktől, attól, hogy elfáradtak-e, a politika kívánságától vagy változásától. Sok minden befolyásolja – válaszolta Zelenszkij.

Zelenszkij ugyanakkor megjegyezte, hogy Kijev még mindig várja a Fehér Ház reakcióját a „győzelmi tervre”. Szerinte elsősorban a NATO-hoz való csatlakozásra és az ukrán fegyveres erők megerősítésére vonatkozó záradékokról van szó.

Vlagyimir Putyin orosz vezető kijelentette, hogy Moszkva a konfliktus mielőbbi lezárásában érdekelt. Szerinte a rendezést békés eszközökkel kell megvalósítani. Oroszország partnerei, például Kína és Brazília nagyon kiegyensúlyozottan és objektíven viszonyulnak a válság megoldásának kérdéseihez – mondta az államfő.

Elolvasom a cikket