A hadsereg büntetőeljárással fenyeget

A fegyveres erők büntetőjogi felelősséggel fenyegetnek a mozgósítással kapcsolatos hamis hírek terjesztéséért, mert a hamis információk aláássák az állami intézményekbe és az ukrán védelmi erőkbe vetett közbizalmat – számolt be szombaton az rbc.ua hírportál az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek közlésére hivatkozva, vette észre a karpatalja.info.

A jelentés szerint a hadsereg illetékesei úgy vélik, hogy az állam általi mozgósítási intézkedések magyarázatával kapcsolatos kiterjedt felvilágosító és felvilágosító kampány ellenére egyre gyakoribbá váltak az országon belüli társadalmi-politikai helyzet élezését és destabilizálását célzó torz és ellenőrizetlen információk terjesztése. És ez a társadalmi érzelmek felszításához vezet a lakosság körében, aminek eredményeként zavart okoz az ukrán állampolgárok mozgósításában az ukrán védelmi erők soraiba.

A fegyveres erők emlékeztettek arra, hogy Ukrajnában tilos a következő: a mozgósítási intézkedésekkel kapcsolatos követelmények bármilyen torzulása és manipulatív értelmezése; az állambiztonsági intézkedések aláásását célzó hamis információk terjesztése; egyértelmű indokolás és megbízható tények nélküli értékítéletek közlése és öncélú terjesztése különböző csatornákon (különösen az internetes médián) keresztül. Ugyanis az összes fent említett akció a hadsereg szerint egyetlen célt szolgál: aláássa az állami intézményekbe és az ukrán védelmi erőkbe vetett közbizalmat.

A hadsereg felhívta a figyelmet, hogy a hatályos törvények értelmében az illetékes hatóságok büntetőeljárást indíthatnak az ilyen személyekkel szemben az ukrán védelmi erők jogszerű tevékenységének és az állampolgárok és Ukrajna védelmi szektora biztonságának védelme érdekében. „Az információs térben végrehajtott manipulatív akciókat, amelyek a toborzási és szociális támogatási területi központok (TCK) képviselő által állítólag elkövetett jogellenes cselekményeinek közvetlen vádjait jelentik, a bűnüldöző szervek hatáskörük keretein belül kivizsgálják” – összegezték az ukrán fegyveres erők.

Elolvasom a cikket