A rák öt leggyakoribb jele, amelyek a fiataloknál jelentkezhetnek

A Teenage Cancer Trust megosztotta a rák öt leggyakoribb tünetét a fiataloknál, köztük a megmagyarázhatatlan súlyváltozást, a fáradtságot és még sok minden más.

Ezen a héten a Trust a TikTok-on osztotta meg a leggyakoribb jeleket és tüneteket, amelyekre a fiataloknak figyelniük kell – és amelyek kivizsgálása érdekében fel kell keresniük a háziorvosukat.

A fiók profiljára felkerült videó a következő feliratot viseli: Ismeri a rák öt leggyakoribb jelét a fiataloknál? A ráknak rengeteg különböző jele és tünete van, ez csak néhány a 13-24 éves fiataloknál előforduló leggyakoribb rákos tünetek közül.

„Ha ezek bármelyikét tapasztalja, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy rákos, de nagyon fontos, hogy kivizsgáltassa magát, ha bármelyik tünetet észleli – különösen, ha ezek a tünetek egy ideje tartanak, és nem tudja megmagyarázni őket”.

A klipben azt mondták: Az első számú a csomók és duzzanatok. Ezek bárhol lehetnek a testen.

A második a megmagyarázhatatlan fáradtság. Ez az, amikor állandóan nagyon fáradtnak érzi magát és egy jó éjszakai alvás sem segít. Ha ez továbbra is fennáll, akkor menjen el a háziorvosához. A harmadik a megmagyarázhatatlan súlyváltozás. Ez lehet hízás vagy fogyás, különösen akkor, ha nem próbált változtatni az életmódon.

A negyedik a tartós fájdalom. Ha azt veszi észre, hogy állandó fájdalmai vannak, és nem múlik el, ha fájdalomcsillapítót szed, keresse fel a háziorvosát.

És az ötödik tünet az anyajegyek megváltozása. Ez tehát a méret, a szín, a textúra, az alak változása, vagy ha vérezni kezd, jobban ismeri a testét, mint bárki más. Ez nem jelenti azt, hogy rákos, de lehet, hogy a legjobb, ha kivizsgáltatja.

A Teenage Cancer Trust honlapja további részleteket és tanácsokat is megoszt, hogy mikor érdemes beszélni a háziorvossal, és mit kell elmondani neki. Az alábbiakban az oldal lebontja az egyes tüneteket.

Dudorok és duzzanat

  • Ezek a csomók és duzzanatok bárhol lehetnek a testén.
  • Ön mindenkinél jobban ismeri a testét, ezért ha olyan elváltozásokat észlel, amelyek aggasztják, érdemes kivizsgáltatnia őket.
  • A csomók és duzzanatok nem jelentik azt, hogy biztosan rákos, de ha bármi szokatlant észlel, kérjen időpontot a háziorvostól.

Megmagyarázhatatlan fáradtság

  • Ha azt veszi észre, hogy állandóan nagyon fáradtnak érzi magát, keresse fel háziorvosát.
  • Fontos, hogy a háziorvosnak a lehető legtöbb információt adja meg a rendelés során.

Megmagyarázhatatlan súlyváltozás

  • Ez lehet súlygyarapodás vagy fogyás, ha nem változtatott az életmódján.
  • Ön mindenkinél jobban ismeri a testét, ezért ha olyan változásokat észlel, amelyek aggasztják, érdemes kivizsgáltatnia azokat.
  • A súlyváltozás nem jelenti azt, hogy biztosan rákos, de ha bármi szokatlant észlel, kérjen időpontot a háziorvosától.

Elolvasom a cikket