Az alkoholizmus első jelei

„Az első szakaszban általában sem maga a beteg, sem a hozzátartozói nem veszik észre a problémát. Az ember ebben a szakaszban szociálisan alkalmazkodik, munkába vagy tanulni jár, reggel nem másnapos. Egy bizonyos ponton azonban elveszíti az arányérzékét – ez az első hívószó, amely az alkoholfüggőség első szakaszának kezdetét jelzi” – mondta Isaev.

A pszichiáter olyan jelekre is rámutatott, mint az alkohol adagjának fokozatos emelése, az új ivási okot váró alkalom, valamint a szorongás és az agresszió megjelenése az italok között.

„Az alkohol utáni sóvárgás az első ital után jelentősen megnő – a függő egyre többet és többet akar. Kisebb emlékezetkiesések is észlelhetők – úgynevezett alkoholos palimpszesztek. Ahogy a hiba növekszik, úgy nőnek az időintervallumok, az emlékezetből való kiesések. A függő, mint Isaev megjegyezte, meg van győződve arról, hogy bármikor abbahagyhatja az ivást – felajánlhat a hozzátartozóinak olyan feltételeket, amelyek mellett tartózkodni fog az ivástól, de legtöbbször bármilyen kényelmes ürügy miatt megtörik.

Elolvasom a cikket