Az idegek, az ízületek és a csontok egészségének támogatója

Szirtes Györgyi
2024. október 20. vasárnap. 4:04

Különleges ízével és finom, morzsás állagával a parmezán sajt a tészták, pizzák, levesek és saláták elengedhetetlen hozzávalója.

A kalciumtól kezdve a vérnyomás szabályozásáig a parmezán sajt számos egészségügyi előnnyel jár, egy 2017-ben a Food Technology and Biotechnology című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

A parmezán sajt készítésének folyamata aprólékos, és generációk óta öröklődik. A jó minőségű tehéntejet Olaszország különböző helyeiről szerzik be, majd felmelegítik és megalvasztják. A kialakult alvadékot ezután szemcsékre vágják.

A következő lépés az alvadék ülepítése, amikor az alvadék leülepszik a tartály aljára. Miután a savót kivették, az alvadékot formákba töltik. Ezt követően a sajtkerekeket sós lébe helyezik, és néhány hétig ott hagyják. Ezáltal a sajtnak lamellás íze lesz, és hosszabb ideig eltartható. A sajtot ellenőrzött környezetben tárolják. A hosszabb érlelés összetett ízt és szemcsés textúrát kölcsönöz a sajtnak, mivel a sajt kikristályosodik.

A parmezán sajt számos egészségügyi előnye miatt bűntudatmentes rágcsálnivaló, amelyet érdemes beilleszteni az étrendbe.

A parmezán jelentős kalciumforrás, ami elengedhetetlen az erős csontok és fogak fenntartásához. A megfelelő kalciumbevitel támogatja az idegműködést és az izmok egészségét is.

Fehérjében gazdag élelmiszer, amely segíti a szövetek helyreállítását, az izomépítést és a szervezet általános karbantartását. Ez előnyös a fehérjeforrást kereső egyének számára, különösen a vegetáriánus vagy húsban szegény étrendűek számára.

A parmezán A-vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen az egészséges bőr, a látás és az immunrendszer működésének fenntartásához. Az A-vitamin a sejtek növekedésében és differenciálódásában is szerepet játszik.

A sajt B12-vitamint biztosít, amely fontos a vörösvértestek termelődéséhez és az idegrendszeri működéshez. Ez különösen fontos azon egyének számára, akiknek a diéta korlátozza a B12-bevitelt.

A parmezán jó foszforforrás, amely létfontosságú a csontok egészségéhez, és hozzájárul különböző élettani folyamatokhoz, többek között az energiatermeléshez.

Néhány más tejtermékkel összehasonlítva a parmezánnak alacsonyabb a laktóztartalma, így potenciálisan emészthetőbb opció a laktózérzékenyek számára.

Egy olyan érlelt sajtfajta, mint a parmezán, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezhet, ami az oxidatív stressz leküzdésével potenciálisan hozzájárulhat az általános egészséghez.

Erős íze miatt a parmezán takarékosan használható az ételek ízesítésére, elősegítve az adagszabályozást és potenciálisan segítve a testsúlycsökkentési törekvéseket.

Elolvasom a cikket