Betartották, amit ígértek: nem mindennapian látványos a S.E.R.E.G.

A világ és az ország az elmúlt évtizedekben alaposan kijózanodott abból a bulihangulatból, melyben az 1990-es magyar katonasorozat, az Angyalbőrben búcsúztatta a szocializmust, és vele azt az érát, amelyben nem tudtunk sem felnőni, sem komolyan venni magunkat.

A S.E.R.E.G. szereplői most, 2024-ben viszont nagyon is komolyak, és minden okuk meg is van rá.

Győrbíró Zsolt (Csórics Balázs) apa és katonatiszt, alezredes, csakhogy öt éve aktákat tologat. Felesége, Petra (Balla Eszter) gyermekorvos, aki azt remélte, hogy az öt évvel korábbi NATO békefenntartó misszió után a férje nem tér vissza többé Iraki-Kurdisztánba. Pedig éppen erre készül.

Balla Eszter, aki az alezredes feleségét alakítja a filmben

Balla Eszter, aki az alezredes feleségét alakítja a filmben

Fotó: Megafilm Service

Fiuk, Marci (Séra Dániel) orvosira jár, de nem motivált, nem találja a helyét, elveszti az ösztöndíját, pókeradósságba keveredik, nagyot kortyol az éjszakából, ahogyan a mai fiatalok közül sokan, és nem tudja, merre tovább.

Szülői erőszaknak tűnik elsőre, hogy vegyen részt a Honvédség alapkiképzésén, de Marci rájön, hogy a katonáskodásnak vannak előnyei. Például fizetik az ösztöndíját, és lányok is vannak a katonák között.

Eleinte nagyon nehéz és reménytelen helyzetekben látjuk viszont a fiút. Nem tud alkalmazkodni, nem tudja betartani a szabályokat, folyton lemarad a többiektől. A legjobb barátja, aki a seregbe is követte, jobban feltalálja magát, és eltávolodik tőle. Marci elmagányosodik, szélre sodródik. Nem szeretnénk a bőrében lenni. Séra Dániel nagyszerűen alakítja ezt a sármos fiatal imposztort, aki azonban nem adja fel.

A S.E.R.E.G. katonái

A S.E.R.E.G. katonái közül néhányan

Fotó: Megafilm Service

Míg Marci a hétköznapi szabályokkal küszködik, apja a szónoki tirádákkal és az aktákkal áll hadilábon, de amikor felajánl a felettese egy missziót neki, már a múlttal és egy fondorlatos riválissal (Kamarás Iván) is lesznek gondjai.

Ezek a szereplők sebezhetők, egyáltalán nem maradéktalanul tökéletesek, de minden megvan bennük ahhoz, hogy a nehézségeiket leküzdve és jól kommunikálva mégis sikerüljenek a terveik.

Séra Dániel, aki Győrbíró Mártont játssza a sorozatban

Séra Dániel, aki Győrbíró Mártont játssza a sorozatban

Fotó: Megafilm Service

A filmben, amelynek Hartnung Dávid volt az operatőre, a katonai akciók – ahogy ígérték is – nagyon látványosak, és részletgazdagok, vonzzák a szemet, de más a céljuk, mint a legtöbb hollywoodi filmben a hasonlóknak.

Bevonják a nézőt, hogy élje meg akár úgy az épületharcászatot, mint egy internetes stratégiai játékot.

Máskor élvezze az ügyességet és a harci potenciált, a műszaki dolgokat, mint afféle sárkánytáncot, amikor éles bevetés van, akkor pedig azt érezze, hogy a veszély veszélyes, a szenvedés, a pusztulás mindig lesújtó, és nem játék.

A kiképzéseket úgy ábrázolják, hogy abba is bevonják a nézőt, de úgy, hogy ezt ő is meg tudná csinálni, és biztosan élvezné a mozgást, az erőpróbát és az együttlétet a társakkal.

A fentieket keretezik az epizódokban a természeti képek. Zajlik egy katonai akció, de mi egyszerre csak egy zöldellő bércet is látunk, vagy az alezredes száguld a motorján, és közben olyan szép az a fasor, ahol elhalad. Még az a domb is szép, ahol a két barát összeverekszik.

Csórics Balázs, a sorozat főszereplője és Helmeczy Dorottya producer

Csórics Balázs, a sorozat főszereplője és Helmeczy Dorottya producer

Fotó: Megafilm Service

A természeti képek mellett a sorozatnak az is líraiságot ad, hogy a szereplők folyamatosan kitárulkoznak, ugyanúgy elmondják, hogy mi zajlik a lelkükben, mint a színdarabokban.

Többször elhangzott korábban a film kapcsán, hogy az alkotók mai hősöket akarnak adni a nézőnek. Ezek a figurák hősiesek a maguk szintjén, de nem egysíkúak, hanem nagyon is élnek, és a filmben jól érzékelhető, hogy árnyaltan, olykor ellentmondásosan viselik, ami történik velük.

Objektum doboz

Nagyon érdekes például az a fiatal tiszt, akit alfának, vagyis közvetlen beosztottjának akar az alezredes. A fiú nagyon jó harcos, de az épületharcászati gyakorlaton nem tudja megvédeni a társait. Ahogy a filmben elhangzik: az a baj vele, hogy egyedül akarja megnyerni a háborút. Most még nem tudjuk, megtanulja-e, hogy ne ítélkezzen, ne versengjen, hanem vállaljon felelősséget, vagy nem kapja meg a kiemelkedő szerepet, bár mekkora tehetség.

Látszik a további epizódok előzeteséből, hogy a java még hátravan, fantasztikusan szép és meglepő képsorokban, drámai fordulatokban meg nem kevés romantikában is lesz részünk. Vagyis mindenki találhat magának valamit a sorozatban.

S.E.R.E.G. – 2024

Magyar tévésorozat 1.-2.

Rendezte: Dombrowszky Linda

9/10

Elolvasom a cikket