Ez a demencia kevésbé ismert jele, amire reggel kell figyelni

A korai felismerést segítheti az, ha tisztában vagyunk a demencia kevésbé ismert tüneteivel. Az egyik ilyen figyelmeztető jel lehet például, hogy hogyan érezzük magunkat, amikor reggel felébredünk.

Erre az eredményre jutottak a kutatók

Az International Journal of Geriatric Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány a demencia és a reggeli nyugtalanság közötti összefüggést elemezte. A kutatás során három idősotthon adatait vették alapul: 110, legalább 60 év feletti beteg viselkedését vizsgálták meg, akiknél előzetesen demenciát vagy nyugtalanságot diagnosztizáltak. A betegeket három csoportba osztották az alapján, hogy mikor voltak a legnyugtalanabbak: reggel, este vagy egyáltalán nem tapasztaltak ilyet. Az eredmények azt mutatták, hogy a demens betegeknél a nyugtalanság gyakrabban jelentkezett a reggeli időszakban, ami kapcsolatot mutat a reggeli izgatottság és a demencia között.

Alvási problémáik vannak a betegeknek

A szakemberek szerint tehát a reggeli nyugtalanság lehet a demencia egyik korai jele. Emellett a Mayo Clinic munkatársai azt is kiemelték, hogy az alvás-ébrenlét ciklus zavari is utalhatnak demenciára. A betegek nagy része például túlzott álmosságot tapasztal napközben, éjjel kevésbé tudnak aludni, ennek ellenére reggel korán ébrednek.

A mediterrán diéta a nyerő

A Mirror cikke szerint bizonyos kockázati tényezőket, például a genetikát nem tudjuk befolyásolni, azonban egészséges életmóddal jelentősen csökkenthetjük a demencia kialakulásának az esélyét. Az egészséges agyműködés megőrzésében nagy szerepe van a megfelelő étrendnek, kutatások bizonyítják, hogy ebből a szempontból a mediterrán diéta a leghatásosabb.

Erről az étrendről azt kell tudni, hogy elsősorban zöldségeket, gyümölcsöket, tenger gyümölcseit, olívaolajat, dióféléket és teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmaz. A szakemberek éveken át tartó vizsgálatai szerint a mediterrán diéta bizonyítottan fokozza az egészséget és a hosszú élettartam valószínűségét.

Az aktív életmód is sokat segít

A Nemzetközi Alzheimer Társaság pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy aktív életmóddal akár 20 százalékkal is csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata. Ezért is olyan fontos, hogy mindenki megtalálja azt a mozgásformát, amit hosszútávon is szívesen végez, ez lehet a séta, az úszás vagy éppen a kerékpározás.

A testedzés mellett ugyanilyen lényeges az elme aktívan tartása, ebben segíthet az olvasás, a nyelvtanulás, vagy ha játszunk egy hangszeren. Ezek mind, mind olyan tevékenységek, amelyek szintén csökkentik a betegség kockázatát.

Elolvasom a cikket