Ez a titkos étel megszabadít az ödémától

A savanyú káposztát a vitaminok és mikroelemek kincsesbányájának nevezik. A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és kovásszal végzik. De hogy miért hasznos a szervezet számára, íme:

– B-vitaminok (B1, B2, B6, B12), amelyek hasznosak az idegrendszer számára;

– C-vitamin, amely az immunrendszer erősítéséhez és a gyors felépüléshez szükséges;

– K-vitamin, amely támogatja az úgynevezett homeosztázis rendszert – segíti a véralvadást és elősegíti a gyors sebgyógyulást;

– A-provitamin (béta-karotin).

Ebben az ételben olyan nyomelemek is megtalálhatók, mint a kálium, magnézium, vas, kalcium, foszfor.

Rustem Sadykov gasztroenterológus és táplálkozási szakértő szerint a savanyú káposzta egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy segíti az emésztést.

Ezt az ételt természetes prebiotikumnak tekintik. „Táplálja” a hasznos baktériumokat a belekben, és magas rosttartalmának köszönhetően serkenti a beleket, megelőzi a székrekedést, és javítja a méreganyagok szervezetből való eltávolításának folyamatát. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba – ha túl sokat eszünk belőle, puffadást és hasi panaszokat tapasztalhatunk.

A savanyú káposztát nem csak azoknak érdemes fogyasztani, akik javítani akarják a gyomor-bélrendszer működését. Azoknak is érdemes beiktatni az étrendjükbe, akik karcsúak szeretnének lenni. Rustem Sadykov a savanyú káposzta két hasznos tulajdonságára hívta fel a figyelmet:

– enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, segít eltávolítani a felesleges folyadékot a szervezetből;

– a benne lévő enzimeknek köszönhetően elősegíti a fehérjék és zsírok jobb emésztését.

Elolvasom a cikket